Aktiespararna

Analytikerna: ”Börserna i medvind”

Av Carl-Henrik Söderberg och Christoffer Ahnemark
17 januari 20187 min lästid

Bilden av en stark synkroniserad konjunkturåterhämtning förstärks när den ekonomiska utvecklingen på global basis är under lupp.

Latinamerika

På statistikfronten fortsätter positiv data att komma in i Sydamerika och siffrorna bekräftar bilden av en återhämtning i regionen. Sedan början av 2017 har vi varit positivt inställda till Latinamerika, även om den senaste dollarstyrkan påverkar regionen negativt. Utsikterna fortsätter att förbättras i takt med stigande råvarupriser och en bättre global konjunktur, även om riskerna i prognoserna inte bör negligeras. Under 2018 väntas exempelvis regionens största marknad, Brasilien, växa med 2,3 procent där såväl en bättre arbetsmarknad och lägre inflation bör ge en skjuts till ekonomin. I den negativa vågskålen finner vi alltjämt den politiska turbulensen som väntas hämma den ekonomiska styrkan i landet.

Japan

Premiärminister Shinzo Abe lyckades behålla sin kraftiga majoritet i det nyligen avslutade nyvalet och marginalen är tillräckligt stor för att kunna driva igenom viktiga lagändringar. Bland annat vill Abe bygga upp en rejäl militärmakt och återuppta ”Abenomics” med tillhörande finanspolitiska stimulanser. På det ekonomiska planet medför segern att centralbankschef Haruhiko Kuroda får sitta kvar och att den ultralätta penningpolitiken kommer fortskrida med oförhindrad fart för att nå tillväxt- och inflationsmålen. Det är goda nyheter för den japanska börsen och vi är alltjämt positiva till marknaden som utvecklats mycket starkt sedan vår första köprekommendation.

Asien

Breda asienfonder steg mer än 20 procent under 2017, bättre än såväl svenska som globala index. Dock har det seglat upp saker som stör bilden av regionen. Dels finns den geopolitiska risken och dels högre oljepriser, vilket är negativt för majoriteten av de oljeimporterande asiatiska länderna. I Indien visar ekonomin tecken på avmattning. Det styrande hindunationalistiska partiet BJP har ändrat tonfall där ett tidigare tydligt fokus på tillväxt genom avregleringar och reformer nu istället förbytts mot en mer vänsterorienterad politik likt den politik Gandhi-familjens Kongressparti bedrev. I Kina har PMI för tillverkningsindustrin stigit till nya höga nivåer. Under den nu avslutade 19:e partikongressen sade Kinas ledare, Xi Jingping, att bostäder är till för ”att bo i och inte för spekulation”. Uttalandet har fått marknadens aktörer att befara att fler åtgärder kommer att sjösättas för att stävja den spekulativa fastighetsboomen som råder i landet. En avkyld kinesisk bostadsmarknad riskerar att pressa tillväxttakten framöver och denna risk bör inte underskattas.

Europa

Den tyska börsen har stigit kraftigt i år och marknadsoptimismen fortsätter i spåren av ett allt bättre tillväxtklimat. Investerarkollektivet fortsätter att tro på Europa och i nuläget är det svårt att se vad som skulle kunna förändra den bilden. Den tyska ekonomin, som är dragloket i euroområdet, fortsätter exempelvis att expandera i en imponerande takt och den franska ekonomin verkar vakna till liv igen. Även industriproduktionen ökar i eurozonen och ekonomiska förtroendeindikatorer noteras på 10-årshögsta. I ett sådant läge kan man fråga sig om utvecklingen kan bli mycket bättre. Svaret är att det sannolikt finns mer att hämta - efter ett antal svåra år finns nämligen en uppdämd efterfråga i Europa som nu spelas ut.

Ryssland

Den ryska ekonomin ser ut att ha bottnat och börjar nu förstärkas. Gryning i sikte? Ska vi tro nyligen släppta prognoser ska den ryska ekonomin växa mer än 2 procent per år under de kommande tre åren. Givet att inflationen fortsätter sjunka (befinner sig nu under 4 procent) så bör vi även kunna se räntesänkningar inom en inte alltför lång framtid, vilket gynnar tillväxten. Värderingen på den ryska börsen är samtidigt attraktiv i ett relativt perspektiv mot exempelvis börserna i USA eller Europa, men riskprofilen är samtidigt en annan i Ryssland jämfört med västvärlden. Den politiska risken finns alltid där. Men givet ovan nämnda faktorer tycker vi att den ryska marknaden ser intressant ut i dagsläget, med brasklappen att oljepriset håller sig på dagens nivåer runt 60 dollar fatet.

Afrika

Den egyptiska marknaden har seglat upp som en stark marknad på sistone, där konsumentrelaterade bolag tillsammans med fastighetsbolag drivit utvecklingen i positiv riktning. Kraftiga reallönesänkningar har länge präglat Egypten, vilket har varit negativt för invånarnas köpkraft och för ekonomin i stort. Men nu verkar det värsta vara över och med en sjunkande inflation samtidigt som experter anar löneökningar framöver kan det ge en fortsatt boost åt den egyptiska ekonomin i stort. Banksektorn i Sydafrika har haft det tufft de senaste veckorna och landets centralbank lämnade styrräntan oförändrad, vilket överraskade marknaden. Stigande oljeutvinning och piggare jordbrukssektor talar för Nigeria.

USA

Börsindex som S&P 500, Dow Jones Industrial Average och teknikorienterade Nasdaq är fortsatt på höga nivåer. Aktier i USA gynnas av en stark vinsttrend och av spekulationer om sänkta skatter. Men marginalpressen kan öka ytterligare med fortsatt fallande arbetslöshet och stigande räntor. Ovanligt höga värderingar, starkare dollar samt åtstramningar från Fed och en hög skuldsättning talar mot. Risken finns att mycket av det positiva kring amerikansk ekonomi kortsiktigt kan vara inprisat i börskurserna och en försening in i januari och/eller en uppgörelse kring ett alltför urvattnat reformförslag kan därför antas skapa, om än tillfälligt, ökad oro på börserna.

Norden

Den allt starkare konjunkturbilden i Europa gynnar Norden. Den svenska ekonomin stormtrivs också i rådande klimat, men oron kring bostadsmarknaden tilltar nu på allvar och hur det slår mot ekonomin är ännu oklart. SEB:s boprisindikator, som visar skillnaden mellan andelen hushåll som tror på stigande respektive fallande priser, noterade nyligen det största fallet sedan november 2007. Situationen är helt klar allvarlig och sannolikt kommer bostadsturbulensen fortsätta in i 2018. Även i Norge har bostadsmarknaden i främst Oslo fallit tillbaka, men trots prisfallet trendar den norska ekonomin uppåt med stöd av stigande oljepriset. Tillväxten tar även fart i Finland där BNP-utvecklingen ser ljus ut i år. Även om orosmoln finns, talar en attraktiv värdering relativt räntan för en fortsatt stark nordisk börs.

Dela med dig