Aktiespararna

Analytikerna: Köp inte Industrivärden nu

Av Eric Emanuelsson
5 februari 20242 min lästid
Industrivärden lockar inte till köp, enligt flera analyshus.
Investmentbolaget Industrivärden lockar inte till köp, enligt flera analyshus. Rabatten döms ut som oattraktiv och i stället bör investerare köpa de aktierna som Industrivärldens innehav består av. "Portföljen är 100 procent noterad och därmed lätt att replikera", skriver Kepler Cheuvreux, som upprepar rådet minska.

Investmentbolaget Industrivärden kom med sitt bokslut under fredagen och nu har flera analyshus presenterat sina råd.

DNB sänker rekommendation från köp till behåll och Pareto Securities upprepar behåll, men höjer riktkursen till 350 kronor från tidigare 300.

Rabatten lär öka

Substansrabatten på Industrivärden ligger i dag på 4,50%. Det historiska snittet under de senaste fem åren är 9,20%.

"Även om vi inser att Industrivärden har solida underliggande innehav är risken för en rabattökning tänkbar, och vi anser att investerare kan optimera sin risk/avkastning genom att köpa underliggande innehav direkt", skriver Pareto i en ny analys.

Kepler Cheuvreux, som sköter Swedbanks analyser, höjer också riktkursen under måndagsmorgonen till 308 kronor, tidigare 265. Kepler upprepar rådet minska och skriver i en ny analys att det just nu är smartare att kopiera Industrivärldens portfölj i stället för att köpa aktier i investmentbolaget.

Kopiera portföljen i stället

"Aktien handlas till en oattraktiv rabatt", skriver Kepler Cheuvreux och fortsätter:

"Industrivärdens portfölj består till 100 procent av noterade innehav och är lätt att replikera. Vi anser att aktien bör handlas med en rabatt på 10 procent, i linje med sitt historiska genomsnitt. Vi har en positiv syn på börsportföljen och Kepler Cheuvreuxs analysteam sätter Köp på 94 procent av innehaven. Vi rekommenderar därför investerare att köpa portföljen istället för att äga via Industrivärden".

LÄS MER: Veckans aktie: Mycket ser bra ut - men aktien är rättvist värderad

LÄS MER: Analytikern: Positiv signal för alla som äger Nordea-aktier

Dela med dig