Aktiespararna

Analytikerns favorit bland investmentbolagen

Av Jessika Bouveng
17 oktober 20233 min lästid
Robert Andersson är en av Aktiespararnas analytiker.
I förra veckans avsnitt av Aktiepodden så introducerades ett nytt segment - nämligen en frågestund. Lyssnare ställde frågor till vår analytiker Robert Andersson via Instagram och ämnena var blandade. Bland annat diskuterades fastigheter, Evolution och den perfekta aktieportföljen.

Den första frågan från lyssnarna är en som faller Aktiespararnas analytiker väl i smaken - när är det läge att köpa fastighetsaktier?

Trots det faktum att Robert Andersson är en så kallad “fastighetsmänniska” har han svårt att se köpläge i sektorn för tillfället. Han menar att börsen tenderar att underskatta kraften som den rådande ränteförändringen kommer att få på lång sikt.

“Vad jag tror så på tio år kommer vi att ha en bolåneränta på tydligt över 4%. Och det känns inte som att gemene man förväntar sig det idag utan hoppas att vi kommer ned tillbaka till 2-3%”, säger Robert Andersson.

“Oj! Tio år?”, svarar Aktiespararnas redaktionschef Eric Emanuelsson, som är med analytikern i poddstudion.

“Översätter man det här till fastighetsbolagen - det är inte lätt att tjäna pengar på dem här höga räntenivåerna. Då måste man jobba med väldigt låg skuld”, säger analytikern och avslutar sedan sitt svar på frågan med att konstatera att inget i sektorn ser köpvärt ut just nu.

Bästa investmentbolaget just nu

En annan fråga som tas upp i podden är vilket investmentbolag som analytikern föredrar just nu och han tycker det är svårt att inte säga Investor.

“Det är rena kvalitetsbolag som har funnits i så många år och har en sån fin historik”, inleder Robert Andersson sitt svar med.

Fallet med Latour tas även upp och kan vara ett bra alternativ enligt analytikern om man vill gå lite längre ut på riskskalan.

Latour ser spännande ut

“Det är väl det investmentbolaget med absolut bäst totalavkastning på 20-30 år”, säger han, utan att ha gjort en mer ingående analys på bolaget.

Enligt Robert Andersson har Latour en hel del fina bolag, men samtidigt gjordes en del investeringar i slutet på 2021 som inte blev så bra. Han tar upp CTEK som exempel.

“Jag kan inte sitta här och säga att det ser köpvärt ut, men lite spännande ändå”, avslutar han sitt resonemang med.

För att ta del av fler frågor och svar - lyssna på avsnittet här. Bland annat så svarar Robert Andersson på vilken aktie han hade ägt om han bara fick äga en enda aktie nästa år.

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev för att varje dag få de senaste aktietipsen, affärerna i våra aktieportföljer och nyheterna sammanfattade.

LÄS MER: Sektorerna som kan överraska positivt

LatourInvestorCTEKMarknadsnyheter

Dela med dig