Aktiespararna

Analytikerstjärnans sommarfavoriter: ”Störst chans att stiga”

Av David Flatbacke-Karlsson
3 juli 20173 min lästid

En fortsatt börsuppgång väntar.
Fint köpläge finns i tre aktier.
Så tänker Sveriges bästa analytiker.

Framröstad som Sveriges bästa analytiker.

Lena Österberg har en positiv framtidssyn.

Hon tror på en fortsatt börsuppgång – och ser uppsida i tre specifika aktier.

”Ser ingen oro”

Stockholmsbörsens storbolagsindex är upp omkring 7 procent i år. Och uppgången är inte över ännu. Det tror i alla fall Carnergieanalytikern Lena Österberg, som nyligen utsågs till Sveriges bästa analytiker i Financial Hearings årliga rankning, och menar att OMX30 kommer att ha stigit med över 11 procent när 2017 läggs till handlingen.

– Jag ser ingen oro om man tittar tolv månader framåt. Börsen kommer att tuffa på, lite långsamma än tidigare men fortsatt uppåt, säger hon till SvD Näringsliv.

Den höga värderingen på svenska aktier har fått många att spekulera i att ett stort ras kan lura alldeles runt hörnet. Det är Lena Österberg dock inte orolig för. Hon menar att det nuvarande läget med minusränta kommer att fortsätta att locka investerare till börsen. Men den stigande värderingen innebär också att det kan bli svårare att göra stora fynd som småsparare. Riktiga klipp kan gå att göra i småbolag.

– När börsen är högt värderad måste man vara noggrann för att plocka ut rätt aktier. Man kan titta på mindre tillväxtbolag eller bolag med förvärvsagenda på fragmenterade marknader. De har störst chans att stiga i värde oavsett om börsen som helhet är högt värderad eller inte.

Tre favoritaktier

Lena Österberg tycker mycket om strömmningsbolaget Edgeware, som tar fram servrar för distrubition av videotrafik. Bolaget är välskött och har goda chanser att slå till och göra förvärv, enligt henne.

– De har en jätteintressant produkt och nisch. I dag vill alla se på strömmad TV och video on-demand. Det gör att vi ser en kraftig trafiktillväxt i näten som måste tas om hand, och där tar Edgeware marknadsandelar.

Analytikern lyfter även fram stora teleoperatörerna Tele2 och Millicom som investeringar som kan komma att bli lyckade. Hon är inte lika positivt inställd till fastighetsaktier, men ser ett guldkorn i göteborgska Balder.

– Det är ett välskött bolag som har skapat värde för aktieägarna. Det kan de absolut fortsätta att göra ett tag till.

Dissar klädjätten

Vad tycker Lena Österberg om omtalade och pressade storbolaget H&M, då? Jo, hon ser ingen större uppsida i aktiespararfavoriten och avråder från köp.

– Konsumentbeteenden ändras, man går bort från fast fashion och med en bra ekonomi har folk mindre press på sig att köpa billiga kläder. Det bidrar till att det finns en oro för bolagets framtida tillväxt, säger Lena Österberg, som inte utesluter att aktien kan tappa ännu mer i värde.


Dela med dig