Är börsfesten verkligen över?
– Är man inte proffs och inte har råd att förlora pengar – då ska man kanske kliva av nu, säger Cevians grundare med lång efteranhet inom finansvärlden, i en intervju, till DN.
Carl-Henrik Söderberg, analytiker på Aktiespararna håller inte med: - Tittar vi in i 2022 så ser det fortsatt bra ut vad gäller global tillväxt och vinstutveckling, två variabler som göds av politiker som stimulerar för fullt samtidigt som centralbankerna gör detsamma. Jag är inte beredd att betta emot det redan nu.
Prishöjningar och inflation
Christer Gardell menar att de kraftiga prishöjningarna som vi ser överallt kommer fortsätta framåt i kedjan.
– Att det inte ska transporteras ut till ordentlig inflation och räntehöjningar ser jag som osannolikt. Jag tror att Riksbanken kommer att tvingas flytta fram räntehöjningarna eftersom inflationen blir starkare än vad de tror, säger Christer Gardell och påpekar:
– Ingen har sett inflation på 15 år. Många som arbetar på marknaden har aldrig upplevt räntehöjningar. Under flera år har det varit givet att börsen ska fortsätta uppåt. Nu är vi inne i ett läge där du måste vara mer försiktig, selektiv och pricksäker, för DN.
För enskilda sparare höjer finansmannen ett varningens finger. På den senaste tiden har människor strömmat till börsen i hopp om att tjäna snabba pengar.
– Man bör ställa sig in på att den extrema börsfesten är över. Nu måste man sätta på sig säkerhetsbälte och livväst. Är man inte proffs och inte har råd att förlora pengar – då ska man kanske kliva av nu, menar han.
Hög värdering ställer högre krav
Han uppger även att haussade bolag på mindre listor och de som haft en stark kursutveckling kan få det extra tufft att infria de högt ställda förväntningarna även om de fortsätter att tjäna pengar.
Aktiespararnas analytiker Carl-Henrik Söderberg håller delvis med i argumentationen men tycker samtidigt att inte att läget är så alarmerande.
– Att inflationen kommer att chocka centralbankerna återstår att se. Självklart föreligger en sådan risk, att centralbankerna hamnar ”behind the curve”, alltså är för passiva i sitt agerande, låter inflationen stiga för fort och därefter tvingas tvärbromsa fortsatta stimulanser med en i princip garanterad recession till följd.
– Det vore ett mardrömsscenario för börsen helt klart, men att positionera sig för det fullt ut i aktieportföljen tycker jag inte är rätt agerat i nuläget. Centralbankerna hävdar alltjämt att inflationen är av övergående karaktär och än så länge verkar de ha rätt.
”Många som har ropat varg”
– Precis som jag sa igår (läs: "Så bör du tänka kring portföljen") så var gårdagens ras en bra påminnelse att vi måste se över risken i portföljen, både vad gäller innehav, storlek på dem samma samt ha lite likvider redo att fylla på. Det betyder inte att man ska sälja av allt i väntan på att börsen ska rasa. Det är många som har ropat varg senaste 10 åren, med i många fall väldigt kloka och bra argument, men som haft fel och missat väldigt mycket i avkastning.
Han fortsätter:
– Ödmjukhet inför att vi inte kan veta vad ska hända i framtiden samt att vi kan ha fel i våra antaganden är viktigt när vi investerar på börsen.
Läs även: Intressant fond i populär sektor (För medlemmar)
Du tycker alltså inte att man ska kliva av börsen nu?
– Nej, jag tycker inte att man ska säga en sådan sak. Orosmolnen som fanns igår finns alltjämt kvar men samtidigt bör vi komma ihåg ett antal saker som talar för att börsen kan fortsätta upp:
1. Räntorna är fortsatt väldigt låga och alternativen till aktier få. Direktavkastningen på börsen ligger kring 3 procent, räntemarknaden är fortfarande inte nära de nivåerna sett till 10-åriga statsobligationer i USA, Europa och Sverige.
2. Ja jag har skrivit att vi riskerar att se sänkta prognoser inför den stundande rapportperioden. Men oavsett om utfallet blir så eller inte, vi närmar oss en säsongsmässigt stark period på börsen (sen höst/vinter) vilket brukar drivas av att marknaden blickar in i nästa år. Så plötsligt släpper vi fokus på nästa kvartalsrapport och vi lyfter blicken lite grann. Marknaden har nu tagit höjd för inte riktigt så bra q3:or som vi trodde för kanske en månad sedan.
3. Tittar vi in i 2022 så ser det fortsatt bra ut vad gäller global tillväxt och vinstutveckling, två variabler som göds av politiker som stimulerar för fullt samtidigt som centralbankerna gör detsamma. Jag är inte beredd att betta emot det redan nu.
Han avslutar:
– Däremot delar jag helt uppfattningen kring att det kommit in många nya på börsen i hopp om att tjäna snabba pengar och där man gärna letar kursraketer på de minsta börslistorna. Där ser jag också en stor risk för att många kommer bränna sig, framför allt om vi går in i tuffare tider.
Vad ska man äga i sådana tider generellt?
– Då kommer marknaden uppskatta välskötta, större bolag med en lång historik i en ännu större utsträckning. Småbolag med höga tillväxtvisioner men som inte går med vinst eller är högt skuldsatta, de kommer däremot få det väldigt tuff.