Aktiespararna

Börsbolagens bästa - och sämsta - prestationer 2023

Av Redaktionen
12 januari 20247 min lästid
Eric och Robert sammanfattar 2023 och delar ut priser för bra och dåliga prestationer till börsbolagen.

I det senaste avsnittet av Aktiepodden fokuserar Aktiespararnas Eric Emanuelsson och Robert Andersson bland annat på börsbolagens prestationer under det gångna året – detta under namnet Aktiepoddens Börsgala 2023.

Det är tio priser som delas ut. En del av dem är smickrande – en del motsatsen.

Största magplasket

De tre nominerade för största magplasket är Hexatronic, ”för en osedvanlig dålig prestation och flera vinstvarningar på samma år”, Viaplay ”för sitt totalhaveri med utlandsexpansionen som nu konkurshotar hela bolaget” och Mips för att försäljningen nu är ”lägre än vad bolaget tidigare gjorde i vinst”.

Det är Hexatronic som tar hem priset. Robert Andersson kommenterar att det finns flera delar i magplasket, med analytikermassagen och otroligt många småsparare som har bränt sig.

Mest missförstådda bolaget eller aktien

Här finns det inga nominerade utan bara en vinnare: Raketech.

”De har fått oförtjänt mycket skit 2023”, säger Robert Andersson.

Han pekar på att mycket av vinsten just nu försvinner i form av negativa revideringar av tilläggsköpeskillingar. Raketech har köpt japanska bolaget Casumba, som går väldigt bra, och det håller ner resultatet just nu. Största delen av tilläggsköpeskillingen spikades dock vid nyår och andra delen spikas vid halvårsskiftet och sedan är det klart.

”Att köpa ett Raketech på p/E 6 nu när mycket har rusat på börsen det tycker jag känns kanon”, säger Robert Andersson.

Största insynsköpen

Robert och Eric listar även de största insynsköpen och på första plats kommer H&M där familjen Persson tankat.

”De har miljardmånadssparat som vanligt”, säger Robert Andersson.

På plats nummer två kommer Sandvik och på nummer tre Industrivärden.

Största insynsförsäljningarna

Robert och Eric listar även de största insynsförsäljningarna och här toppar NCAB sett till nettoförsäljningar. På andra plats kommer Filo och på en tredjeplats EQT.

”EQT är ju roligast på listan”, säger Robert Andersson och fortsätter:

”Det såldes in på börsen som att nu kan alla EQT-anställda handla aktierna och bli hur stora partners som helst men det har väl inte riktigt visat sig vara på det sättet.”

Störst blankarmaffia

På en förstaplats över de mest blankade aktierna 2023 ses SBB, följt av JM och Scandic Hotels.

”Bra jobbat blankarmaffian”, säger Robert men pekar dock på att Scandic Hotels haft ett helt ok år på börsen och är upp 40% senaste året.

”Mindre bra jobbat”, säger han.

Årets luftslott

Priset för årets luftslott går till energilagringsföretaget Azelio som under året gick i konkurs.

”Det finns ju många som kanske förtjänar det här priset egentligen. Men för juryn finns det ett bolag som står ut lite extra som har varit extra bra på att blåsa småspararna på pengar”, säger Robert Andersson.

Han pekar på att bolaget överdrev hur effektiva deras system var och hur säkra deras orders var.

”Det här är en riktig härva”, säger han.

Årets succé

När turen kommer till galans finaste pris väljs inte bara ett bolag, utan här väljs de så kallade magnificent seven, alltså Apple, Alphabet, Microsoft, Amazon, Meta, Tesla och Nvidia, som har haft ett fantastiskt börsår.

”Amerikanska börsen är upp 23% under året. 13 av de procentenheterna förklaras av magnificent seven. Det är ju ganska otroligt”, säger Robert Andersson.

Årets självmål

Priset går till banken DNB som satte köp på Synact Pharma två handelsdagar innan aktien föll 80% på en handelsdag.

”Jag ska ändå försvara analytikern lite. För det är svårt att bevaka den här typen av forskningsbolag och man vet ju att det finns en risk att studien går åt skogen, vilket det gjorde i det här fallet. Men tajmingen att publicera en haussig köprek – jag tror att det var uppsida på 77% eller något sådant – två dagar innan det totala kurshaveriet, det förtjänar ändå ett pris på Aktiepoddens Börsgala”, säger han.

Han tillägger dock att DNB också kan få ett tröstpris – Årets icke-analytikermassage – som även går till Synact Pharma.

Årets 9 sigmaevent by Brobacke

Detta pris handlar om hur ovanliga saker plötsligt kan inträffa. Här går priset till de amerikanska nischbankerna och Alecta.

De amerikanska nischbankerna havererade totalt nästan över natten, säger Robert Andersson, och det blev nästan en modern så kallad bank run, där Silicon Valley Bank var den första banken ut.

”Man kan ju verkligen kritisera Silicon Valley Banks riskhantering och det kan man också göra med Alecta som ändå får dela lite på det här priset. De sålde Handelsbanken efter att ha ägt den i 70 år och köpte in Silicon Valley Bank och några av de andra och gjorde dessutom en riktig katastrofinvestering i Heimstaden Bostad”, säger han.

Årets insiderhandel

Priset för årets insiderhandel går till ICA-härvan, även om själva handeln skedde 2022. Detta då domen, då 16 personer dömdes för insiderbrott, kom 2023.

Bakgrunden är att ICA-handlarnas Förbund lade ett offentligt bud på Ica-Gruppen, vilket fick aktien att stiga kraftigt. Tingsrätten har kommit fram till att de dömda har känt till budet i förväg och på så sätt kunnat göra stora vinster på sin värdepappershandel.

”Det var på tiden att det är några som döms för insiderhandel, det är uppenbart att det förekommer”, säger Robert Andersson.

In memoriam

Robert och Eric uppmärksammar också några bolag och fenomen som inte kommer tillbaka.

Först ut är SAS som inte kommer tillbaka till börsen. Nummer två är green-techbolagen.

”Det här är de här olönsamma skitbolagen som har lyckats komma in på börsen på en ok värdering bara på att de har använt fina ord. Vi har ju i Aktiespararen även granskat några green-techbolag här under året och de tror jag inte kommer tillbaka ”, säger Robert Andersson.

Trea på listan kommer börsnoteringar.

”2023 kan vi nog dödförklara börsnoteringshaussen totalt. Tiden när vi fick in 200 bolag per år med allt möjligt skit som aldrig någonsin har varit i närheten av några pengar – den tiden är nog förbi”, säger Robert Andersson.

På en fjärdeplats kommer Hövding, där Konsumentverket beslutade om permanent säljstopp och återkallelse av Hövding 3 och bolaget sedan ansökte om konkurs.

Vill du ta del av hela Börsgalan och intressanta diskussioner? Lyssna då på senaste avsnittet här.

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev för att varje dag få de senaste aktietipsen, affärerna i våra aktieportföljer och nyheterna sammanfattade.

Dela med dig