Aktiespararna

Att blanka en aktie - vet du vad det betyder?

Av Kima Edell
2 februari 20242 min lästid
Kima Edell skriver en ny krönika under "Kimas funderingar.".
Kima Edell skriver om Aktiespararnas succéevent "Fråga Aktiespararna" och går igenom hur blankning fungerar i veckans "Kimas funderingar."

I måndags var jag moderator för Aktiespararnas event "Fråga Aktiespararna" som vi har digitalt.

Det var 500 anmälda (370 dök upp) och jag var så nervös över att ”möta” alla dessa medlemmar. Både erfarna och oerfarna. Men det var så kul och vi fick så himla mycket frågor som vi kunde besvara så mycket som vi hann med under en timme. Underbart och jag längtar tills nästa gång.

Håll utkik på sajten och i nyhetsbreven efter nästa inbjudan.

Jag fastnade för en sak under eventet och det var förklaring ”Att blanka aktier”. Jag måste försöka ta mig an vad det betyder och förklara för dig också så att du vet.

Att "blanka" aktier är alltså en strategi inom finansvärlden som innebär att en investerare säljer aktier som de inte äger i förväg, MEN med förhoppningen om att kunna köpa tillbaka dom senare till ett lägre pris.

Tänk dig att du tror att priset på en viss aktie kommer att sjunka. Istället för att vänta med att köpa aktien tills den är rätt prissatt, kan du "blanka" den och göra vinst på nedgången. Så här går det till:

  1. Du lånar aktier av en motpart och säljer dem på marknaden till det nuvarande priset.
  2. Du väntar på att aktiepriset ska sjunka, och när det gör det, köper du tillbaka samma mängd aktier på marknaden till det lägre priset.
  3. Du returnerar de lånade aktierna till den ursprungliga ägaren och betalar lite ränta som tack för lånet.

Din vinst är skillnaden mellan det pris du sålde aktierna för och det pris du köpte tillbaka dem för.

Det är viktigt att säga att det finns en risk med denna strategi eftersom om aktiepriset stiger istället för att sjunka, kan du förlora i princip hur mycket pengar som helst eftersom du måste köpa tillbaka aktierna till ett högre pris än det du sålde dem för.

Ingenting för mig men kanske för dig?

Jag går ibland på loppis för att fynda…sen sälja dyrt. TYP samma haha! Det räcker för mig.

LÄS MER: Kima Edell: 12 tips för ett effektivare sparande

LÄS MER: Kima Edell: I dag skriver jag om P/E-tal

Krönikor

Dela med dig