Aktiespararna

Banken: Aktien är undervärderad - slå till

Av Jessika Bouveng
20 oktober 20232 min lästid
Veckans aktiecase hos Carnegie Private Banking är medicinteknikbolaget Elekta. Banken menar att aktien är undervärderad och man ser köpläge.

I sin analys av av Elekta skriver Carnegie att man spår att efterfrågan på bolagets produkter kommer att öka över tid. En anledning bakom prognosen är bland annat att man ser en allt mer åldrande befolkning, vilket i sin tur kommer att innebära fler cancerdiagnoser.

Samtidigt ser man att välståndet ökar på tillväxtmarknader vilket gör att fler människor kommer att söka kvalificerad cancervård. Elekta är dessutom marknadsledande på tillväxtmarknader vilket enligt Carnegie talar för bolaget framåt.

Rapporten slog Carnegies förväntningar

Carnegie talar även bra om bolagets senaste rapport som redovisades i slutet av augusti. Den visade bland annat på god organisk tillväxt vid 8 % och kraftigt förbättrad lönsamhet. Resultatet landade på lång över bankens förväntningar.

Sammanfattningsvis så menar Carnegie att Elekta nu kliver in i en period med bra försäljningstillväxt där bolaget betar av en stor orderstock. Kombinerat med en bra operationell hävstång kommer detta ge fin effekt på lönsamheten, menar banken, och man räknar med att den justerade EBITA-marginalen ökar från 8,5 % förra året till 14,8 % 2025/2026.

50% uppsida i Elekta

Banken skriver:

"På våra prognoser för 2023/2024 och 2024/2025 handlas Elekta till EV/EBITA-multiplar på cirka 16x respektive 12x, justerat för kapitaliserade utvecklingskostnader. Det innebär en tydlig rabatt mot en bred grupp internationella medicinteknikbolag som värderas till 19x respektive 16x för 2023 och 2024", och skriver vidare att aktien bör handlas med en premie:

"Vår bild är snarare att Elekta bör handlas med en premie mot jämförelsebolagen givet att Elekta lär leverera bättre vinsttillväxt under de närmaste åren."

Som tidigare nämnt så ser Carnegie köpläge i Elekta med en riktkurs på 110 kronor. Aktien handlas i skrivandes stund för dryga 74 kronor vilket landar på en uppsida på drygt 50%.

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev för att varje dag få de senaste aktietipsen, affärerna i våra aktieportföljer och nyheterna sammanfattade.

LÄS MER: Rådet: Köp investmentbolaget - rabatten är för hög

ElektaMedia och analyshus

Dela med dig