Aktiespararna

Banken: Aktien är upp 42% - nu är det läge att plocka hem vinst

Av Jessika Bouveng
15 juli 20243 min lästid
Efter en rapporttung fredag gör Handelsbanken idag en rad förändringar bland sina rekommendationer.

Både Arjo, Trianon och JM har rapporterat för det andra kvartalet. Arjo och JM får sina långsiktiga rekommendationer höjda av Handelsbanken medan Trianon förlorar sin köpstämpel.

Två aktier för den långsiktige

I morgonens analys skriver Handelsbanken att medicinteknikbolaget Arjo under andra kvartalet visade upp en tillväxt och bruttomarginal i linje med marknadens förväntningar men rörelseresultatet var lägre än väntat. Detta var framförallt orsakat av valutor och skatter.

Handelsbanken tolkar ledningens kommunikation inför det tredje kvartalet som försiktigt och de väljer därför att fortsätta med sin kortsiktiga rekommendation behåll. På längre sikt är de med positiva och höjer rekommendationen till outperform.

“Långsiktigt ser aktien mer intressant då bolaget är redo för betydande produktlanseringar i slutet av 2024 och till övervägande del bedöms ha ett uppgraderat erbjudande 2026 vilket borde stödja både tillväxt och marginaler”, skriver de.

Byggbolaget JM för sin långisktiga rekommendation höjd till market perform från tidigare underperform.

“Huvudanledningen till att John Mattson rapporterade starkare vinst än våra prognoser samt prognostiserar starkare siffror för 2024-26 var räntejusteringar. Vi ser en solid utveckling för bolaget, som har tagit nödvändiga och viktiga steg, med lägre finansiell risk efter avyttringar och en nyligen genomförd nyemission”, skriver Handelsbanken.

Redo att plocka hem vinst

För fastighetsbolaget Trianon sänks istället bankens rekommendation både på kort och lång sikt till behåll respektive market perform.

Banken skriver att bolaget har jobbat med att höja räntetäckningsgraden på sistone genom att avyttra tillgångar och byggrätter, räntehedgat samt emitterat aktier och en ny hybridobligation.

"Vi förväntar oss nu att bolaget har en stabil finansiell ställning och samtidigt kan de successivt förbättra räntetäckningsgraden. Vidare ser vi positivt på bolagets verksamhet och långsiktig tillväxtpotential i befintlig fastighetsportföl.j"

Aktien har under året stigit 42% och banken ser därför läge att ta hem vinst.

I den inledande handeln under måndagen stiger både Arjo och JM på börsen med drygt 2% medan Trianon backar något.

LÄS MER: Byggjätten förlorar flera köpstämplar efter rapport - aktien backar

LÄS MER: Botten är passerad för byggsektorn - men återhämtningen blir seg

ArjoJMTrianonMedia och analyshus

Dela med dig