Aktiespararna

Banken: Givet köpläge i småspararfavoriten

27 april 20232 min lästid
Ålandsbanken om aktien som haft det tufft i år: "Betydande kurspotential".

New Wave rusade på börsen under onsdagen efter att ha redovisat sin Q1-rapport.

Ålandsbanken, som sedan tidigare ställt sig positiva till bolaget, anser att det finns än mer uppsida kvar i aktien.

Under onsdagen var det dags för småspararfavoriten New Wave att redovisa sina siffror för det första kvartalet. Bolaget med vd:n Torsten Jansson i spetsen redovisade ökande omsättning jämfört med samma period året innan. Även rörelsevinsten ökade. 

Aktien rusade på börsen under onsdagen och var under förmiddagen uppe runt 15%.

"Fortsatt bra bruttovinst, ökad försäljning, god kostnadskontroll och effektiviseringar ger ett mycket bra resultat", sa vd och koncernchef Torsten Jansson i ett uttalande.

I dag ser det inte riktigt lika muntert ut på börsen för tillväxtkoncernen utan aktien inleder börsmorgonen på minus.

Ålandsbanken tror fortsatt på bolaget

I vanlig ordning följer rapporterna med bankernas analyser. I en morgonkommentar skriver Ålandsbanken att man ger fortsatt tummen upp för New Wave. 

“Vi står fast vid vår positiva syn på New Wave efter bolagets rapport för 1Q 2023. Vår bedömning är att New Wave har förutsättningar att växa med god lönsamhet på såväl kort som lång sikt, något som inte reflekteras i nuvarande värdering.”

Finns mer uppsida kvar

Vidare så skriver banken att trots det att bolagets aktie tokrusade på börsen under onsdagen så är det mycket uppsida kvar att hämta.

“New Wave handlas fortsatt till värderingsmultiplar som inte speglar bolagets tillväxtpotential. På P/E 11x och EV/EBIT 10x räknat på konsensusestimaten för 2023 är kurspotentialen betydande. Baserat på i vår mening mycket försiktiga konsensusestimat för 2024 och 2025 och återhållsamma antaganden om tillväxt och lönsamhet på sikt, ger våra modeller ett långsiktigt värde på aktien på omkring 300 SEK.”

I skrivande stund så handlas aktien för 197 kronor.

LÄS MERBanken: Köp aktien - är en "fyndvärdering"

LÄS MERTeorin om mystiska tappet i aktien: "Kliade mig i huvudet först"

Dela med dig