Aktiespararna

Banken: Köp investmentbolaget - rabatten är nu historiskt hög

Av Eric Emanuelsson
17 augusti 20232 min lästid
Karl Hedberg är aktiechef på Carnegie. .
Investmentbanken Carnegie tycker det är dags att bottenfiska i det populära investmentbolaget Kinnevik. Kursen har rasat och substansrabatten är nu historisk hög. Carnegie sätter köp och en riktkurs på 180 kronor.

Kinnevik har drabbats stenhårt av den höga inflationen och det högre ränteläget och aktien har tappat två tredjedelar av värdet på bara två år.

Vinden kan dock vara på väg att vända, enligt investmentbanken Carnegie.

”Blickar vi framåt talar mycket för att Kinnevik går en ljus framtid till mötes”, skriver investmentbanken i en ny analys.

Har Tele2 som sin kassako

Carnegie skriver att Kinnevik sitter i en ”avundsvärd” situation, med en nettokassa på nästan 9 miljarder kronor, en kassako i Tele2 som väntas inbringa nära en miljard kronor per år i utdelning de närmaste åren, och ”generellt sätt välfinansierade bolag i portföljen”.

Investmentbanken skriver vidare att ungefär 70% av innehaven i den onoterade portföljen är i dag antingen lönsamma, finansierade till break-even eller har finansiering säkrad för minst två år.

”Givet en antagen investeringstakt på cirka 5 miljarder kronor per år i den onoterade portföljen gör det att Kinnevik inte lär behöva göra någon exit för att finansiera ytterligare investeringar i portföljbolagen förrän 2025 eller senare. Kort sagt lär Kinnevik inte behöva göra exits i en pressad marknad, utan kan istället fokusera på ytterligare investeringar på attraktiva nivåer”.

Historiskt hög substansrabatt

Carnegie konstaterar att substansrabatten i dag ligger på cirka 29%, vilket är historiskt högt. Man tror på en återgång till den mer normala substansrabatten på 16% och sätter en riktkurs på 180 kronor per aktie och köpstämpel.

"Vår bild är att Kinnevik framåt kommer agera mer i linje med det klassiska ordspråket ”Cut Your Losses and Let Your Profits Run”, vilket lär innebära ytterligare investeringar i bolagen som utvecklas väl medan underpresterare kan komma att lämnas åt sitt öde. I en miljö med ökad osäkerhet och dyrare finansiering är det helt rätt väg att gå i våra ögon", skriver banken avslutningsvis.

KinnevikMedia och analyshus

Dela med dig