Aktiespararna

Banken: Passa på i dippen - köp aktien före uppstudsen

Av Eric Emanuelsson
19 juni 20231 min lästid
Handelsbanken höjer sin vinstprognos för Essity och sin långsiktiga rekommendation till Outperform. Banken sätter en ny riktkurs på 410 kronor på tre års sikt och ser en uppsida på cirka 40%.

Det är i en ny analys på måndagsmorgonen som Handelsbanken konstaterar att med bakgrunden av att priserna på viktiga insatsvaror har fallit snabbare än vad banken förväntat sig, höjer de vinstprognosen för Essity.

Banken prognostiserar nu ett justerat rörelseresultat (EBITA) på 4,9 miljarder kronor för det andra kvartalet, vilket är en ökning med 55% jämfört med samma kvartal förra året.

”Vinstförbättringen är helt hänförlig till bättre pris/mix, medan råmaterial- och energikostnader fortfarande är något högre än för ett år sedan”, skriver banken.

Lågt värderad

Vad det gäller värderingen på aktien skriver Handelsbanken att ”Essity-aktien har varit förhållandevis svag under de senaste månaderna” och man konstaterar att den handlas i den lägre delen av det historiska värderingsintervallet.

”Därtill handlas aktien med 23% rabatt jämfört med konkurrenten Kimberly-Clark (på EV/EBIT-multiplar), vilket kan jämföras med femårsgenomsnittet om 5%”.

Handelsbanken tror därmed att det finns en ”betydande” uppsida i det korta perspektivet via multipelexpansion och upprepar rekommendationen Köp.

EssityAktietips

Dela med dig