Aktiespararna

Banken sänker sin rek på Atlas Copco

Av Eric Emanuelsson
17 januari 20241 min lästid
Atlas Copco får sänkt långsiktig rekommendation av Handelsbanken.
Handelsbanken sänker nu sin långsiktiga rekommendation på verkstadsjätten Atlas Copco. Anledningen är aktiens starka kursuppgång och att bolaget nu värderas till "ovanligt höga multiplar". "Förväntningarna är höga och förhållandet mellan potential avkastning och risk har försvagats", skriver banken.

Efter att Atlas Copcos aktie har stigit med cirka 25% under de senaste 12 månaderna värderas nu bolaget till P/E 28x och EV/EBIT 21x (2024pr), enligt Handelsbanken.

Det beskriver banken som "ovanligt höga multiplar" och att värderingen är hög såväl mot den egna historiken som mot sektorn.

"Atlas är ett kvalitetsbolag som kan fortsätta skina i sektorn, men förväntningarna är höga och förhållandet mellan potential avkastning och risk har försvagats".

Handelsbanken sänker Atlas Copco

Handelsbanken väljer därför att sänka sin långsiktiga rekommendation från outperform till market perform, samtidigt som man upprepar den kortsiktiga rekommendationen behåll.

"Vi räknar med att Atlas kommer att presentera en solid rapport för Q4 den 25/1 med en ordertillväxt om 11 procent år/år och en rörelsemarginal över 22 procent. Negativa valutaeffekter av en starkare krona kompenseras till viss del av gjorda förvärv", skriver banken avslutningsvis.

Atlas Copco faller cirka 1,50% på en i övrigt sur Stockholmsbörs under onsdagsmorgonen.

LÄS MER: Jan Lindroth: Är Volvo köpvärd eller inte?

LÄS MER: Veckans aktie: Köp kvalitetsbolaget och lägg i byrålådan

Atlas CopcoMedia och analyshus

Dela med dig