Aktiespararna

Banken ser köpläge i aktien efter beskedet om försäljningen

Av Eric Emanuelsson
8 januari 20243 min lästid
Handelsbanken ser köpläge i Essity.
Handelsbanken tror att Essitys försäljning av Vinda kommer att förbättra bolagets kassaflöde och stärka marginalerna. Samtidigt förutspår man att bolaget initierar ett återköpsprogram av aktier. "Detta i kombination med nära rekordlåga värderingsmultiplar gör att risk/rewarden är mycket attraktiv", skriver banken i en ny analys under måndagsmorgonen.

Strax före jul kom beskedet att det Singapore-baserade konglomeratet Royal Golden Eagle är på väg att köpa Essitys majoritetsandel i Vinda, som är en stor aktör på Kinas marknad för hushålls- och toalettpapper.

Handelsbanken skriver nu i en ny analys att avyttringen av Vinda borde förbättra Essitys kassaflöde och minska volatiliteten i marginalerna.

"Vi beräknar att köpeskillingen från försäljningen kommer att sänka Essity nettoskuld/EBITDA till 1,7x, vilket borde tillåta att Essitys styrelse initierar ett efterlängtat aktieåterköpsprogram. Vi har justerat våra prognoser för att avspegla dekonsolideringen av Vinda och den senaste tidens kronförstärkning", skriver banken.

Handelsbanken tror på Essity 2024

Handelsbanken tror nu att Essity kommer att redovisa en försäljning och ett justerat rörelseresultat under det fjärde kvartalet på 36,6 miljarder kronor (0,8% organisk tillväxt) och 5,3 miljarder kronor (30 % ökning jämfört med Q4 föregående år). Banken väntar sig också fortsatt högre rörelsemarginal för Essity då råmaterialpriserna väntas sjunka från det fjärde kvartalet.

Banken tror att utdelningen för 2024 kommer att landa på 8 kronor per aktie, vilket ger en direktavkastning på 3,2%.

"Givet att ett återköpsprogram skulle kunna uppgå till 5 miljarder kronor, innebär detta en total direktavkastning om 6% under 2024. I kombination med nära rekordlåga värderingsmultiplar (EV/EBIT 11,9x 2025p) menar vi att förhållandet mellan risk och potentiell avkastning är mycket attraktivt", skriver man till sist.

Swedbank ser Essitys rabatt som omotiverad

Essity har inte riktigt hängt med i det stora börsrallyt som avslutade 2023 men är ändå upp cirka 8% de senaste tre månaderna.

Även Swedbank tror på Essity och har med aktien i sin Fokusportfölj och bland sina Sektorfavoriter.

Banken har en riktkurs på 290 kronor, vilket ger en potentiell uppsida på nästan 15%.

I slutet på november skrev banken att det finns en attraktiv potential kontra risk och att bolaget handlas med en stor rabatt mot dess historiska snitt och mot dess konkurrenter.

"Denna rabatt ter sig högst omotiverad", skrev banken på Aktiellt.

LÄS MER: Experternas bästa köptips för 2024

LÄS MER: Veckans aktie: Köp lågvärderad snabbväxare



EssityMedia och analyshus

Dela med dig