Aktiespararna

Banken ser köpläge i den kollapsade aktien

Av Jessika Bouveng
12 juli 20232 min lästid
Viaplay stiger under onsdagens handel på börsen efter att ha getts en köprekommendation av SEB.. Banken ser en uppsida på ungefär 40%.

I juni kom streamingtjänsten Viaplay med en vinstvarning för det andra kvartalet och aktien rasade hela 60% samma dag. I pressmeddelandet som skickades ut framkom det att bolaget skruvar ner de kortsiktiga målen för 2023 och anger en tilltagande försämring på de marknader där bolaget verkar som orsak. .

I samma pressmeddelande kom även nyheten att bolagets vd och koncernchef Anders Jensen avgår med omedelbar verkan.

Storbank ser köpläge

Idag ljusnar det dock något för den kurskollapsade aktien då SEB i en analys skriver att man nu ser köpläge i aktien. Dagens Industri skriver att banken spår att uppdateringen av utsikterna på medellång sikt som Viaplay ska presentera kommer att vara ett steg i rätt riktning. En uppdatering kommer ske i samband med rapporten som redovisas den 20 juli.

I sin analys skriver banken att man tror att bolaget kommer att reformeras under den nya vd:n Jørgen Madsen Lindemanns. Man tror att fokus då kommer att landa på att återställa marginalerna i Norden istället för i den internationella verksamheten. .

Storbanken spår att Viaplay kommer kunna hålla sin nettoskuld i relation till ebitda i Norden under 3,5 och att den når en topp om 2,6 under det tredje kvartalet. Dock ser SEB fortfarande risker och menar att företaget behöver leverera högre vinster för att lugna marknaden.

SEB har en riktkurs på 87 kronor per aktie, en uppsida på över 40 % jämfört med gårdagens stängningskurs.. Aktien är i skrivande stund upp 5 % på Stockholmsbörsen.

Swedbank upprepar behåll

Även Swedbank har under onsdagen kommenterat aktien men banken väljer dock att behålla sin köpstämpel med en riktkurs på 68 kronor.

Banken skriver i sin analys som publiceras på sajten Aktiellt t att man inför det andra kvartalet kommer att fokusera på den uppdaterade strategin och bolagets långsiktiga mål.

Dela med dig