Aktiespararna

Banken tror på ett urstarkt år för utdelningsmaskinen

12 april 20233 min lästid
Ålandsbanken hyllar folkaktien - tycker aktien är väldigt billig i nuläget.

Volvo rusar på börsen efter vinstvarningen.

Ålandsbanken skriver i en ny analys att värderingen på aktien är ”mycket attraktiv” och att de tror att ett bättre kassaflöde än väntat kan höja bolagets utdelningskapacitet.

Vill du vara först med våra köp- och säljråd, aktieanalyser och nyheter – följ oss på Messenger för utskick i realtid.

Volvo vinstvarnade under tisdagskvällen och aktien rusar på börsen under onsdagen som en följd.

Ålandsbanken har under en längre tid varit positiva till bolaget och sagt flera gånger att aktien är för lågt värderad.

I en ny analys som publicerades under onsdagen skriver banken bland annat om att Volvos rörelseresultat var hela 36% högre än bankens estimat och 42% bättre än konsensusprognoserna.

”Volvo noterar att den starka lönsamheten inte är en följd av några extraordinära händelser, utan att den reflekterar en positiv underliggande trend”, skriver man.

Räknar med att höja vinstprognoserna kraftigt

Baserat på Ålandsbankens kontakter med Volvo bedömer dock banken att den viktigaste drivkraften för Volvos starka marginaler har varit att produktionen kunnat köpa på normalt under första kvartalet av 2023, till följd av de förbättringar i leveranskedjorna som skett de senaste månaderna.

”Vi noterar också att Volvo genomfört ytterligare prishöjningar från årsskiftet, vilket tillsammans med lägre energipriser ger en tydlig positiv effekt på den operationella hävstången”, skriver banken.

Banken skriver att man nu räknar med att höja vinstprognoserna kraftigt för återstoden av 2023.

”Vi bedömer att estimaten för helåret kommer att behöva höjas med avseende på rörelsemarginalerna. Även om vi räknar med ett något lägre stöd från en gynnsam produktmix samt fortsatt hög kostnadsinflation är det svårt att se att konsensusprognoserna inte måste höjas åtminstone 20%, kanske till och med upp emot 30% för helåret”.

Tycker värderingen är mycket attraktiv

Avslutningsvis skriver banken att de tror att Volvos kassaflöde kommer att utvecklas bättre än de tidigare räknat med, vilket ytterligare höjer utdelningskapaciteten. Ålandsbanken gör dock inga förändringar av utdelningsprognosen utan ligger kvar på 15 kronor aktien, vilket banken beskriver som en ”försiktig nivå”.

Ålandsbanken säger att värderingen på Volvo är mycket attraktivt i nuläget med en EV/EBIT-multipel som preliminärt är 4,8x för 2023 och ett P/E-tal på cirka 8x.

”Vi är fortsatt positiva till aktien”, skriver man.

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev för att varje dag få de senaste aktietipsen, affärer i våra aktieportföljer och nyheter sammanfattade.

LÄS MER: Mest undervärderade bolagen just nu - enligt legendens lista

LÄS MER: Banken: Köp de här fastighetsaktierna

Dela med dig