Aktiespararna

Bankens fem favoritaktier i pressade sektorn

Av Jessika Bouveng
4 juli 20232 min lästid
Fastighetssektorn har under en längre tid varit pressad och därmed ett osäkert territorium. Nu börjar dock Svenska Handelsbanken att se en ljusning i sektorn. Johan Edberg, fastighetsanalytiker hos banken, lyfter fram fem favoritaktier.

Vill du vara först med våra köp- och säljråd, aktieanalyser och nyheter – följ oss på Messenger för utskick i realtid.

Under den första veckan i juli inleds rapportsäsongen lite försiktigt med flera rapporter från främst fastighetsbolag. Lagom till detta så väljer Handelsbanken att ställa sig mer positiva till den länge hårt pressade sektorn efter att under en period hållit distans från branschen.

Anledningen till vändningen är att banken nu ser att vissa av bolagen är mer rustade för det rådande klimatet. Bankens fastighetsanalytiker Johan Edberg säger i Handelsbankens egna magasin att bolagen nu har lägre finansiell risk.

”Det handlar främst om bolag som inte behöver ta till drastiska åtgärder för att stärka sin finansiella ställning och därmed har lägre finansiell risk. De kan istället fokusera på att utveckla sin verksamhet”, säger han.

Fem fastighetsaktier med potential

De aktier som han bland annat lyfter fram och som han anser är välkapitaliserade och har en bra affärsmodell är Castellum, Catena, Diös, Platzer och Wihlborgs.

”De har balansräkningar som är lätta att förstå och uppskattade bolagsledningar, samtidigt som vi bedömer att dagens värdering ändå är attraktiv på 2–3 års sikt för den som vill vara exponerad mot fastighetsaktier.”

Samtidigt så konstaterar analytikern att i det korta perspektivet så väntas marknaden vara fortsatt volatil där centralbankernas räntebesked kommer att fortsatt vara i fokus.

Först ut bland fastighetsbolagen att rapportera är under tisdagen Fastpartner.

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev för att varje dag få de senaste aktietipsen, affärer i våra aktieportföljer och nyheter sammanfattade.

LÄS MERInför rapport - banken ser köpläge

Aktietips

Dela med dig