Aktiespararna

Bankerna är överens: Köp aktien - är för lågt värderad

Av Eric Emanuelsson
25 juli 20232 min lästid
Skanska-aktien har repat sig sedan svackan i slutet på juni - men än finns fortfarande mer kvar att hämta. Det konstaterar flera av de svenska storbankerna, som ser en stor potential i bolaget framöver. 

Swedbank, Handelsbanken och SEB ser stor potential i Skanska efter att bolaget redovisat sin andra kvartalsrapport.

Flera av bankerna höjer sina riktkurser och upprepar köp.

I slutet på förra veckan kom Skanska med sin rapport för det andra kvartalet.

Swedbank konstaterar att orderingången var särskilt starkt och att sammantaget redovisar Skanska ett "stabilt andra kvartal".

Banken bedömer marknadsutsikterna som i stort sett oförändrade jämfört med föregående kvartal, men höjer också prognosen för vinst per aktie under 2023-2025 med 1-3%.

”Orderingången var betydligt högre än väntat, men vissa större order sträcker sig över flera år, vilket också påverkar både vinst per aktie och kassaflöde”, skriver banken i en analys.

Bra uppsida efter rapporten

Banken räknar också med att utdelningen per aktie höjs till 2025 och höjer sin riktkurs från 205 till 210 kronor med rekommendationen köp.

I dag kostar en aktie 166 kronor, vilket ger en potentiell uppsida på drygt 25%.

Handelsbanken skriver i en ny analys att aktien har gått starkt före rapporten (plus 17% senaste månaden) men att rapporten försvarar den uppgången.

Bankens positiva syn på aktien står sig och Handelsbanken skriver att man inte ser några ”tydliga tecken på svagheter i byggsegmenten" och man tror att Skanska kommer att kunna "höja aktiviteten och vinstnivån i utvecklingsverksamheterna när marknaden återhämtar sig, vilket borde kunna driva vinsttillväxten under 2024 och därefter.”

Lågt värderad och hög direktavkastning

Banken konstaterar vidare att aktien fortfarande är lågt värderad och att det finns ett starkt momentum i verksamheten, vilket borde betyda att det finns mer potential.

”Baserat på vår prognos 2024, handlas aktien till P/E 9x, samtidigt som aktien ger en direktavkastning på 4-5 procent. Vi upprepar vår kortsiktiga rekommendation Köp och vår långsiktiga rekommendation Outperform”

En tredje storbank som är positiv till Skanska är SEB, som höjer riktkursen för aktien från 216 kronor till 225 kronor och upprepar sin köpstämpel.

Det ger en potentiell uppsida på drygt 35%.

Dela med dig