Aktiespararna

Bankerna: Köp Evolution efter fallet

Av Eric Emanuelsson
27 oktober 20233 min lästid
Småspararfavoriten Evolution föll cirka 6% under torsdagen efter sin Q3-rapport. Nu upprepar en rad banker sina köpstämplar och ser en hög uppsida från gårdagens stängningskurs.

Evolutions Q3-rapport levde inte upp till förväntningarna.

Aktien var som mest minus cirka 9-10% under torsdagen men repade sig något mot slutet och stängde på minus 6%.

Före börsen öppnar på fredagen kostar en aktie 989,80 kronor. Senast den låg runt den nivån var i december förra året.

Nu står det klart att en rad banker upprepar sina köprekommendationer på småspararfavoriten och ser samtidigt höga uppsidor efter torsdagens fall.

Flera köpstämplar på Evolution och hög uppsida

DNB sänker riktkursen till 1640 kronor (1725) och upprepar köp. Carnegie sänker riktkursen till 1450 kronor (1500) och upprepar köp. Morgan Stanley sänker riktkursen till 1530 kronor (1740) och upprepar övervikt.

Det betyder att DNB ser en uppsida på 65%, Carnegie på 46% och Morgan Stanley på 54%.

Deutche Bank sänker också riktkursen för Evolution till 1248 (1281) och upprepar behåll. Det betyder att banken ser en uppsida på 26%.

Anledningen till tappet

Under torsdagen intervjuade vi på Aktiespararna David Lindström, förvaltare av Strand Småbolagsfond som till drygt 6 % utgörs av Evoultion-aktier.

Han såg två skäl till att Evolutions resultat kom in lägre än väntat.

”En förklaring är att Evolution inte hunnit expandera kapaciteten i samma takt som efterfrågan ökat. Och det handlar framför allt om livekasino-spel med begränsad skalbarhet, till exempel Blackjack. Du kan inte ha fler än några stycken spelare per bord. Växer efterfrågan måste du ha fler bord. Om efterfrågan blir större än kapaciteten hamnar kunderna i en kö. Och frågan är då: stannar kunderna i kön eller går de till en konkurrent? Jag kan tänka mig att detta kostat en eller ett par procent av tillväxten", berättade han.

Värderingen kräver inte en mycket hög tillväxt

Utvecklingen i Nordamerika kan också vara en delförklaring till ”resultatmissen” enligt David Lindström.

”Tillväxten i Nordamerika har varit lägre än marknaden hoppats på. Jag tror förklaringen kan stavas compliance-frågor. Om man ska lansera nya spel ska myndighetsbeslut fattas. Och det kan ha gått trögare än väntat.”

David Lindström konstaterade även att Evolution nu handlas till en vädring som inte kräver en mycket hög tillväxt.

”Bolaget handlas till runt P/E 18 baserat på innevarande års vinst och P/E 17 på nästa års estimerade vinster. Det är inte multiplar som kräver en extremt hög tillväxt", sa han.

Vill du vara först med köp- och säljråd, aktieanalyser och nyheter – följ oss på Messenger för utskick i realtid.

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev för att varje dag få de senaste aktietipsen, affärerna i våra aktieportföljer och nyheterna sammanfattade.

Dela med dig