Aktiespararna

Bara var tredje ung förstår ränta-på-ränta

Av Redaktionen
30 maj 20186 min lästid

Bara en tredjedel av ungdomarna kan förklara ränta-på-ränta-effekten.
Det är en förklaring till att 74 procent av ungdomarna väljer bankkontot som sparform, enligt en ny undersökning från Unga Aktiesparare och Swedbank
– Med det här resultet kan vi se vilka insatser som behövs för att unga ska få bättre förutsättningar för sin ekonomi, säger Tove Zander, Vd Unga Aktiesparare.

Hur ser unga i dag på sparande och privatekonomi? Unga Aktiesparare sökte svaret på den frågan men hittade ingen aktuell statistik.

– Så vi bestämde oss helt enkelt för att ta fram en egen undersökning. Tillsammans med Swedbank och Sifo är vi nu stolta över att presentera den, berättar Tove Zander, vd för Unga Aktiesparare.

En tredjedel unga vuxna uppger att de inte har tillräcklig kunskap – eller ingen kunskap alls – om privatekonomi. Mer än hälften vill också lära sig mer.

Det som undersökningen visar är att många unga idag är väldigt duktiga på att regelbundet spara undan pengar - men hela 74 procent sparar sina pengar på sparkonton.

– Vi har tillsammans gjort den här undersökningen för att bättre förstå hur unga ser på privatekonomi idag. Med det här resultet kan vi också se vilka insatser som behövs för att unga ska få bättre förutsättningar för sin ekonomi, säger Tove Zander.

Rapporten visar också på en hel del skillnader mellan tjejer och killar när det kommer till privatekonomi. Något som är en stor fråga för oss på Unga Aktiesparare som kämpar för ett jämställt sparande.

Här är undersökningen i fem punkter

Lägre ekonomiskt självförtroende hos kvinnor

40 procent av unga tjejer tycker att de har för dålig kunskap om privatekonomi. Hos killar är samma siffra 25 procent.

Kommentar från UA: Tjejer och killar har i stort samma förutsättningar och utbildning i privatekonomi. Ändå upplever många tjejer att de har sämre kunskap än killarna. Det kan handla om att våga tro på sig själv. Det kan också vara så att många killar överskattar sin förmåga.

– Vi vill arrangera fler tjej-event, fler duktiga kvinnliga föreläsare och visa på att tjejer faktiskt är riktigt bra på investera. För att nå ett jämställt sparande behöver vi först låta intresset växa i en miljö med låg tröskel och som känns trygg. Det är starten till ett starkare ekonomiskt självförtroende, säger Tove Zander.

Många litar till sina föräldrar om privatekonomi

På flervalsfrågan "Var har du lärt dig om privatekonomi?" fick vi följande svar:

I skolan: 36%

Föräldrar: 63%

Vänner: 19%

Sökt själv: 48%

Kommentar från UA: "Det här ställer höga krav på föräldrarna också. Hur ser det ut om ens föräldrar inte har något intresse i ekonomi? Det är också bara 36 procent som lärt sig om privatekonomi i skolan".

– Vi ska inte lägga för stort ansvar på föräldrar. Vi tänker fortsätta kämpa för att få in privatekonomi som ett skolämne. Den här undersökningen visar tydligt att det verkligen behövs, säger Tove Zander.

Unga i dag är bra på att spara och vill lära sig mer

73 procent av våra deltagare identifierar sig som en "spara" snarare än en "slösa". Och hälften av alla unga idag har ett regelbundet sparande. Endast 1 procent svarar att de är ointresserade och inte vill lära sig mer om ekonomi.

Kommentar från UA: "Det här är jättekul statistik som visar att unga idag faktiskt är riktigt duktiga på att spara".

– Vi vill arrangera fler kom igång-event som också är öppna för alla unga. Vi ser att intresset finns att lära sig mer och där ska vi finnas, säger Tove Zander.

• De flesta lägger sina pengar på sparkonton

Om unga idag har pengar att spara, så lägger 74% pengarna på ett sparkonto. Det hänger ihop med att bara en tredjedel kan förklara ränta-på-ränta.

Kommentar från UA: "Här går många verkligen miste om avkastning. Många unga sparar också på längre sikt, till lägenhet längre fram i livet eller ekonomisk trygghet. På ett sparkonto växer pengarna för långsamt".

– Vi bär ett ansvar här. Det saknas bara en liten insats för att unga ska få en riktigt bra privatekonomi. Vi måste bli bättre på att visa på skillnaden med att spara i aktier och fonder gentemot sparkontot. 300 kronor i månaden kan på börsen växa till 1 miljon över 40 år. På ett sparkonto blir det som jämförelse 180 000 kronor, säger Tove Zander.

 Många tycker att aktier verkar svårt och krångligt

41 procent av unga undviker att spara i aktier idag och tycker det verkar svårt och krångligt.

Kommentar från UA: "När något är nytt kan det ofta verka svårt och krångligt. Har vi inte pratat något om detta i skolan förstår vi det. Men det är en bra siffra som visar att vi kan göra stor skillnad! Med våra medlemmar har vi 13 000 stycken som vill hjälpa dig för att få den här siffran närmare 0 procent".

– Aktier idag är varken dyrt, svårt eller krångligt. Vi vill fortsätta avdramatisera, sänka trösklarna och hylla alla de som precis kommit igång och köpt sina första aktier. Ett litet första steg som kan göra stor skillnad för ditt sparande, säger Tove Zander.

Dela med dig