Bättre lönsamhet än väntat för Axfood

Av Lars Frick
24 april 20253 min lästid
Lars Frick om Axfoods rapport.
Axfood avslutade 2024 med hygglig omsättning men lite svagare lönsamhet. Inledningen på 2025 visade på det motsatta med en lägre tillväxt men högre marginal än väntat. Den lägre tillväxttakten förklaras dock av en negativ kalendereffekt och på det stora hela var det en stabil rapport.

Det händer mycket inom Axfood med förvärvet City Gross som slutfördes i Q4. Nu återstår att integrera den verksamheten i koncernen och samtidigt vända förlust till vinst för grossisten. Därtill arbetar Axfood med att optimera koncernens nya logistikcenter i Bålsta. Under Q1 har Axfood tagit in sin e-handel i centret som nu är helt operationellt, så förhoppningsvis kan man se fram emot lite gradvis bättre lönsamhet under innevarande år med högre effektivitet i varuförsörjningen.

Bolagets prognos är att förändringarna ska leda till årliga besparingar i storleksordningen 200-300 Mkr på årsbasis. Nu återstår för Axfood att uppgradera sin logistik på västkusten och ersätta bolagets lager i Backa, så ytterligare investeringar är att vänta. Axfoods prognos är att investeringarna under året kommer att landa på 1,6-1,7 miljarder kronor vilket är i linje med tidigare prognos. Förändringarna har kostat en del och under Q1 2025 tog bolaget jämförelsestörande kostnader på 143 Mkr. Justerat för dessa landade det justerade rörelseresultatet på 757 Mkr i Q1 vilket var snäppet högre än konsensusprognoserna som låg på 752 Mkr. Det var en bra prestation då omsättningen under kvartalet var lägre än väntat, på 21 040 Mkr mot förväntade 21 611 Mkr. Totala försäljningen steg med 3,9% och detaljhandelsförsäljningen steg med 3,0% exklusive förvärvade City Gross.

Med hög matprisinflation har konsumenterna i allt större utsträckning valt att handla inom lågprissegmentet vilket gjort att Willys är den del av Axfood som presterat bäst. I Q1 såg det dock lite sämre ut. Då nådde Willys en tillväxt på 3,0% vilket kan jämföras med 4,8% under Q4 2024. Nu finns det dock en del negativa kalendereffekter som ställer till det i jämförelsen. Dessa uppgick till -2,3% under kvartalet och justerat för dessa så ser det alltså ut som att Willys håller tempot trots allt. Under året väntas 10-15 nya butiker öppnas, vilket kan ställas i relation till antalet befintliga butiker som uppgår till 647, varav 185 är Willys.

Innevarande år väntas omsättningen öka med knappt 7% och rörelseresultatet (ebit) med 11%, med stöd av volymeffekter och en något bättre bruttomarginal. Det är en tillväxt som är något över marknadstillväxten så Axfood förväntas ta marknadsandelar vilket är rimligt då så varit fallet även tidigare där framför allt Willys haft en riktigt bra utveckling.

Men smakar det så kostar det då värderingen är mastig. Bolagets balansräkning är i gott skick med en nettoskuld i relation till ebitda på 2,3x och tar man bort leasingskulder sjunker kvoten till 0,8x vilket är klart hanterligt, i synnerhet för en så stabil verksamhet som dagligvaruhandel. Till aktiekursen 247 kronor värderas rörelsen, justerat för nettoskulden, till knappt 19x innevarande års förväntade rörelseresultat (ev/ebit). Motsvarande multipel för 2026 sjunker något, till 16,5x. Det framstår som en rimlig värdering och rådet är sedan tidigare avvakta.

LÄS MER: Axfoods intäkter strax under förväntat

LÄS MER: Livsmedelsjätten erbjuder mycket - men inte en attraktiv värdering

Dela med dig