Aktiespararna

Blankarna i H&M kan pressas

Av Cristofer Andersson
15 december 20236 min lästid
Från vänster: H&M:s vd Helena Helmersson och Aktiespararnas analytiker Cristofer Andersson.
De senaste åren har ägarfamiljen Persson fortsatt att köpa aktier i Hennes & Mauritz. Vidare fortsätter bolaget att återköpa egna aktier. Med detta kommer flera konsekvenser att följa, varav en är högre volatilitet.

Under de senaste åren har Stefan Persson med familj, via sitt bolag Ramsbury, köpt på sig allt fler aktier i H&M. Bara under 2023 har cirka 65 miljoner aktier, till en kostnad om cirka 8 miljarder kronor, förvärvats. Genom detta har de stärkt sitt ägande än mer och per sista november 2023 äger de samtliga A-aktier samt 52 % av B-aktierna, vilket gör att de äger 79,6 % av rösterna.

Genom sina aktier får de inte bara ett ökat ägande, utan också mer av de utdelningar som bolaget delar ut till alla aktieägare. Under de senaste åren har de mottagna utdelningarna återinvesterats, vilket således leder till ett än starkare ägande och än mer utdelningar. Ränta på ränta. Skulle familjen Persson fortsätta på inslagna väg kommer de passera 90 % av rösterna så tidigt som 2027, det vill säga om tre år. Den självklara frågan är om agendan är att köpa ut bolaget från börsen. Detta är en fråga som kommer bli allt större kommande år, men ännu har ingen från familjen yttrat sig.

Färre aktier och lägre free-float

Adderar vi även att H&M självt återköper aktier betyder det, allt annat lika, att det både är och kommer bli än färre aktier över för övriga intressenter. Detta leder till flera konsekvenser, varav en är att aktiens free-float kommer att minska – något som leder till en ökad volatilitet. Ännu finns många aktier kvar på den öppna marknaden, men ponera att familjen Persson fortsätter på inslagna väg kommer de vara betydligt färre om ett till två år och därmed bör också volatiliteten vara mycket högre än idag. Framför allt kommer den vara det när någon större aktör snabbt vill ut, eller in, då spreaden mellan högsta köp- och lägsta säljkurs kan vara tämligen stor.

Lägre free-float gör också att blankare, det vill säga de som positionerat sig för en nedgång, kan klämmas åt om aktien skulle stiga. Utifrån det faktum att H&M har gjort mycket rätt det senaste året, med bland annat en ökad vinst samt en ökad brutto-, rörelse- och vinstmarginal, kan en fortsatt positiv utveckling bli mycket kostsam för blankare. Detta var bland annat gällande den 29 juni, då bolaget släppte sin delårsrapport vilken fick aktien att stiga med 18,4 %.

Blankningen har ökat

Per den 15 december var 5,31% av aktierna blankade, vilket indikerar en uppgång från sommarens 3,86%. Den lägre blankningssiffran noterades ett par dagar efter tidigare nämnda halvårsrapport, vilket visar att flera aktörer tvingades att täcka sina positioner. 

Föreliggande den ökade blankningen betyder det att fler aktörer än tidigare under hösten tror på att aktien ska ned och att de senaste rapporternas vittnesmål om att den fundamentala verksamheten utvecklas i positiv riktning inte kommer fortsätta. Skulle nästa kvartalsrapport från H&M komma in bättre än analytikernas förväntningar, och därmed omkullkasta blankarnas tes, kan det ännu en gång bli trångt vid EXIT-dörren för dessa. 

Vad du som investerare måste ta med dig

Som aktieägare i ett bolags vars aktiestock på den öppna marknaden successivt minskar, det vill säga free-floaten, och där dessutom en viss procent är blankad är det viktigt att vara medveten om att det kan leda till relativt snabba och kraftiga upp- och nedgångar, så kallad volatilitet. Det är då viktigt, framför allt vid nedgångar, att påminna sig om varför man äger aktier i bolaget och om aktiens jojjo-liv beror på att något fundamentalt ändrats. Om inget bolagsspecifikt har ändrats betyder det att den relativt kraftiga nedgången mer handlar om en aktör som snabbt vill ut och marknadens dagliga humör, än något annat.

Fortsättningsvis bör familjen Persson ökade grepp om H&M diskuteras, för även om bolaget blivit en global aktör med ett aktat renommé finns risken att de med andra synpunkter och viljor inte får sina röster hörda. Det är inte – och behöver inte bli - som när Blackberry valde bort touch screen 2007 för att därefter bli utklassade av Apple, men i och med att makten och röststyrkan mer och mer knyts till en eller några få enskilda ökar risken. Bara det att det dröjde till 2006 innan H&M satsade på en expansion av H&M online säger inte så lite om hur avig styrelse och ledning var mot ”det nya”. Än så länge tycks inte en sorts felstyrning från varken styrelse eller ledning vara fallet, men som aktieägare är även detta viktigt att vara medveten om.

Kan bli hög volatilitet

H&M kommer med sin årsrapport den 31 januari. Givet hur kursen agerat på räkenskapsårets tidigare släppta rapporter gör aktieägare, eller potentiella sådana, klokt i att förbereda sig för ytterligare en eventuell hög volatilitet. Därtill ska det bli intressant att se om insynsköpen efter rapporten fortsätter enligt tidigare mönster, vilket vi ser en hög sannolikhet för.

Vill du vara först med köp- och säljråd, aktieanalyser och nyheter – följ oss på Messenger för utskick i realtid.

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev för att varje dag få de senaste aktietipsen, affärerna i våra aktieportföljer och nyheterna sammanfattade.

Dela med dig