Aktiespararna

Bolagen i vinnarsektorn med “en otrolig avkastning”

21 april 20233 min lästid
Aktiespararnas analytiker Carl-Henrik Söderberg och Fundlers sparekonom Mohammed Salih.
Analytikern: Sektorn har gått urstarkt - stabila aktier i tuffa tider

I veckans avsnitt av podden ”Tillsammans mot miljonen” diskuterar Aktiespararnas analytiker Carl-Henrik Söderberg och Fundlers sparekonom Mohammed Salih rådande läge på börsen, en vinnarsektor i osäkra tider och Ericssons fortsatta förfall.

Vill du vara först med våra köp- och säljråd, aktieanalyser och nyheter – följ oss på Messenger för utskick i realtid.

Duon inleder veckans avsnitt med att konstatera att börsen vid inspelning under onsdagen är upp för sjunde dagen i rad. Inför rapportsäsongen, som nu är i full gång, så påpekar Mohammed Salih att det står “1-0 omvända vinstvarningar” och utsikterna ser just nu ganska ljusa ut, enligt Carl-Henrik Söderberg.

Han är dock lite osäker på om det glada börshumöret för tillfället är helt rimligt.

“Det är en skör balans mellan att det bara ska bli bättre härifrån och samtidigt finns rädslan hos de flesta att det kan bli ganska mycket värre just nu”, säger han i podden.

En tydlig vinnarsektor

Även ifall vi har sett en munter börs det senaste så är det många som fortfarande är på sin vakt ifall en vändning är på ingång. Carl Henrik Söderberg har dock i de osäkra tiderna noterat en tydlig vinnarsektor som han säger har gått urstarkt det senaste - nämligen läkemedelssektorn.

Som exempel tar han upp två av de större svenska bolagen, AstraZeneca och SOBI. Sätter man dessa i samma graf som OMXS30 och tittar på skillnaden sedan börsen började att svaja i början på 2022 så kan man se tydliga styrketecken från de båda bolagen.

“Det är en otrolig avkastning på AstraZeneca och SOBI i det här fallet. Det är väl förmodligen så att defensiva och konjunkturokänsliga bolag är något man uppskattar. Man kan också se att det flödar in mycket pengar in i läkemedelssektorn”, säger han.

Mohammed Salih kan inget annat än att hålla med.

“Det blir ju astronomiska skillnader här”, säger han.

Se upp för den klassiska värdefällan

Ett av de bolag som redan hunnit redovisa sina räkenskaper för det första kvartalet är det ofta så omtalade telekombolaget Ericsson. Rapporten dök på börsen efter redovisningen och aktien tappade dryga 8%. “Dem gör det igen”, säger de båda analytikerna i kör.

Den senaste tiden har inte talat gott för bolaget med bland annat en del skandaler och krisåtgärder. I veckan kom bolaget även med ytterligare ett sparpaket som ska lanseras och fler människor kommer att bli av med sina jobb.

“Dem har stora problem och det är ett bolag som aldrig har lockat mig tror jag, även om det är många analytiker som har köprekat”, säger Mohammed Salih.

Vissa påstår att botten för bolaget är nått och att bolaget nu är mycket billigt. Carl-Henrik Söderberg håller dock med Mohammed Salih om att det är en klassisk värdefälla. Värderingen må locka, men analytikerna ser för stora besvikelser i bolaget för tillfället.

"De har nog ett par tuffa år kvar framför sig”, tror Mohammed Salih.

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev för att varje dag få de senaste aktietipsen, affärer i våra aktieportföljer och nyheter sammanfattade.

LÄS MER: Förvaltaren: Köpläge i tre aktier som marknaden ratat

LÄS MER: Aktien som kan vara oförtjänt nedhandlad

Dela med dig