Aktiespararna

Boräntorna fortsätter upp – då vänder de

Av Annelie Östlund
10 juli 20233 min lästid
I juni fortsatte de rörliga boräntorna upp, enligt rykande färsk statistik. ”Vi gissar att snitträntan närmar sig 5 % innan den vänder nedåt”, säger Christina Sahlberg, sparekonom på Compricer.

Idag meddelar Handelsbanken att man höjer bolåneräntorna. Den rörliga räntan höjs med 0,25 procentenheter till 5,69 %, medan listräntorna för bolån med bindningstid på ett, två respektive tre år höjs med 0,20 procentenheter till 5,14, 4,94 respektive 4,69 %.

Statliga SBAB gjorde en liknande manöver förra veckan då banken höjde den rörliga tremånadersräntan med 0,25 procentenheter till 4,92 % och bolån med längre bindningstid med mellan 0,05 och 0,35 procentenheter.

Listräntor är visserligen något annat än de faktiska räntor som bankkunderna erbjuds. Listräntor är långivarnas utgångsräntor medan snitträntorna är ett genomsnitt av de räntor som låntagarna faktiskt fått en viss månad.

Men även snitträntorna höjs. Enligt rykande färsk statistik från jämförelsesajten Compricer höjdes den rörliga genomsnittsräntan (3 månaders bindningstid) under juni med 0,15 procentenheter till 4,34 %.

Lägst rörlig genomsnittsränta erbjöd Skandia med 4,13 % medan Ålandsbanken låg i topp med 4,53 %.

Genomsnittsräntan för bolån med bindningstid på 3 år steg under samma period med 0,05 procentenheter till 4,32 %. På den löptiden låg Swedbank lägst med en ränta på 4,09 % medan Danske Bank låg högst med 4,66 %.

Snitträntan med en bindningstid på 5 år höjdes under juni månad med 0,07 procentenheter till 4,09 %.

”Vi ser att bankerna höjer bolånen nästan lika mycket som Riksbanken höjer styrräntan. Och Riksbanken säger att de ska höja en eller två gånger till. Så gissningsvis kommer rörliga snitträntan att närma sig 5 % innan den vänder nedåt”, säger Christina Sahlberg på Compricer.

Riksbanken, som nyligen höjde styrräntan till 3,75 procent, säger nu att prognosen är att styrräntan inte kommer sänkas förrän 2026. Men det scenariot tror inte marknaden på.

”Det är nog bara Riksbanken själva som tror på det. Ingen annan tror att styrräntan kommer att ligga kvar på den nivån till och med 2026. Men jag tror att Erik Thedéen vill skicka en signal om att man inte kommer att sänka styrräntan förrän man bitit huvudet av inflationen, säger Robert Boije, chefekonom på SBAB, och fortsätter:

”Marknaden prissätter sänkningar betydligt tidigare än 2026 och vi tror att styrräntan sänks redan nästa vår. Vi tror också att det inte blir fler höjningar – alltså att sista höjningen kom i juni.”

Samtidigt måste Riksbanken även ta hänsyn till vad som händer utanför Sveriges gränser, och i synnerhet till vad europeiska och amerikanska centralbankerna gör.

”På onsdag och fredag kommer inflationssiffror för USA respektive Sverige. De siffrorna ska man hålla koll på. Jag tror att de blir väldigt avgörande för om Riksbanken fortsätter höja eller inte”, säger Robert Boije.


Källa: Compricer

Förklarande artiklar

Dela med dig