Börsen föll tungt efter USA:s inflationssiffror
USA-börserna föll kraftigt efter att de amerikanska inflationssiffrorna kommit in något högre än väntat.
Det breda indexet S&P 500 föll med 1,4% och det var teknikjättar som Apple, Microsoft och Alphabet som agerade sänken.
SEB skriver i sin morgonrapport att om man studerar detaljerna i siffrorna så kan man se att det fortsatt är hyror och bilförsäkringar som trycker upp inflationstakten, men att även servicesektorn visade på stora prisuppgångar den här gången. Något som var positivt var att varuinflationen fortsätter sin tydliga nedgång.
Den sura börsreaktionen - både Nasdaq och Dow Jones föll brett - beror på att marknaden nu har insett att det drömscenario som man målade upp för några månader sedan om 6-7 räntesänkningar under 2024 varav den första redan under våren, förmodligen inte kommer ske.
Marknaden tror på en första räntesänkning i juni
I mitten på januari förutspåddes sannolikheten för en första räntesänkning från Fed i mars till 70%. Efter gårdagens inflationssiffror är den siffran nu nere på noll. Marknaden börjar nu också tvivla på att centralbanken kommer att sänka i maj, då den sannolikheten gått ner under 50%.
"Marknaden diskonterar nu en första sänkning i juni, vilket förefaller rimligt givet inflationsutvecklingen", skriver Ålandsbanken i en kommentar.
Deppa inte ihop
Men trots en sur börs under tisdagen och krasade förhoppningar om en räntesänkning i mars, så ska vi inte bli allt för deppiga, anser SEB.
Storbanken konstaterar i sin morgonrapport att den stora trenden trots allt är att inflationer faller och att det hinner komma fler inflationsutfall innan det blir dags för maj-beslutet.
"Dessutom är Feds centrala mått för inflationen inte KPI utan PCE (konsumtionsdeflatorn). I PCE-måttet väger t.ex. hyror och bilförsäkringar mindre än i KPI och det finns stora chanser att det viktiga måttet kärn-PCE fortfarande utvecklas i god takt mot målet", skriver man.