Börsen i dag: Därför faller börsen kraftigt
Artikeln publicerades måndagen 20/9 klockan 11.
Aktiespararnas analytiker Carl-Henrik Söderberg kommenterar de kraftiga börsfallen vi ser i inledningen på börsveckan.
Vi har fått en riktigt sur start på börsveckan där Stockholmsbörsen är ner 2 procent under förmiddagen och det är sannolikt en kombination av tre olika faktorer:
Kina
Primärt är det en utbredd Kina-oro som tynger börsen. Vi såg breda nedgångar på de asiatiska marknaderna nu på morgonen och det spiller över på de europeiska börserna. Den skuldkrisande fastighetsjätten Evergrande faller ytterligare 15 procent. Varför alla pratar Evergrande just nu? För att de är ett av världens högst skuldsatta företag med skulder som motsvarar omkring 2 procent av hela Kinas BNP och man är dessutom landets största fastighetsutvecklare.
Nu står bolaget inför en likviditetskris (bolaget ser inte ut att kunna möta sina skuldförbindelser) och detta riskerar att få stora konsekvenser för både det kinesiska banksystemet, bolagets långivare, leverantörer och investerare. Inte minst inrikes men även de globala effekterna kan bli kännbara.
Se hur analytikerna navigerar - följ Korta portföljen varje torsdag
Aktiekursen i Evergrande senaste 5 åren.
Dessutom har bolaget över 1300 byggprojekt i gång för tillfället i över 280 städer, vad händer med dessa? Vi kan även läsa om arga kinesiska invånare som fruktar att lägenheter som de betalat för inte kommer att byggas färdigt. Spökstäder all over again?
Bolaget är samtidigt en stor spelare på den kinesiska marknaden med över 200 000 personer direktanställda, uppemot 4 miljoner anställda varje år för utvecklingsprojekt och många kinesiska småbolag är beroende av Evergrandes utveckling.
Lehman-vibbar?
Allt fler gör liknelser med Lehman Brothers och finanskrisen, vilket såklart skrämmer upp marknaden. Samtidigt pekar allt fler experter på att liknelsen är aningen överdriven. Den generella synen är åtminstone att den kinesiska staten kommer att gå in och ”lösa ut” Evergrande och förstatliga bolaget innan konsekvenserna blir alltför allvarliga. Osäkerheten och oron är av förklarliga skäl stor världen över.
Parallellt med detta så kopplar kinesiska myndigheter ett allt hårdare grepp om landets framgångsrika och snabbt växande bolag. Nya lagar och regleringar presenteras på löpande band och det är flera sektorer som drabbas. Värst drabbad är än så länge den kinesiska techsektorn med kända bolag såsom Tencent och Alibaba där politiker gör vad de kan för att inte låta dessa bolags makt växa sig allt för stor.
Konjunktur - och rapportoro
Samtidigt som det händer mycket i Kina så fortsätter makroekonomisk data att komma in åt det svagare hållet världen över. Dessutom ser komponentbristen ut att bestå, något som också förvärras av ett deltavirus som är svårt att få bukt med. Vi har redan sett en del bolag gå ut och kommunicera att de tvingas sänka sina prognoser för tredje kvartalet, kommer vi se många fler? Kommer analytikerna haka på? I dag ser vi exempelvis Atlas Copco få sänkta rekommendationer, vilket rimmar väl med ovan argumentation.
Att vi sett stigande vinstprognoser senaste månaderna efter starka q2:or har varit en stor anledning till att börsen gått starkt, ska framtida vinster nu börja revideras ned? Det kommer inte börsen gilla. Framför allt inte när värderingarna på många håll redan är höga och därmed utrymmet för snedsteg små.
Tung centralbanksvecka skapar nervositet
Vi kommer att få en hel del cerntralbanksbesked från bland annat Riksbanken, Bank of Japan, Federal Reserve, Norges bank och Bank of England denna vecka och vid det här laget är vi alla medvetna om hur viktig deras tongång är för börsen. Är dem lite mer ”hökaktiga” än vad marknaden förväntat sig, alltså hintar om eller rent utav deklarerar åtstramningar av sina tillgångsköp (tapering), då kan vi räkna med fallande börser. Den amerikanska centralbanken väger tyngst och det ska bli väldigt intressant att ta del av inflationsprognoser och när vi kan vänta oss att de börjar med tapering.