Aktiespararna

Orden som får börsen att lysa rött

Av Eric Emanuelsson
17 januari 20243 min lästid
Från vänster: ECB-chefen Christine Lagarde och Fed-ledamoten Christopher Waller.
Stockholmsbörsen följer USA-börsernas spår under onsdagen och lyser rött. Det var bland annat Fed-ledamoten Christopher Wallers tal under tisdagskvällen fick världens börser att surna till - men SEB:s Amanda Sundström är förvånad över att marknaden tolkade talet så negativt.

Stockholmsbörsen fortsätter sin tråkiga resa in på det nya året och under onsdagen lyser de breda indexen rött.

OMX30 är minus 1,23% vid lunch och är nu totalt back 4,22% sedan årsskiftet.

Den tråkiga börsen under onsdagen är en följd av att USA-börserna stängde på minus under tisdagskvällen, samtidigt som räntorna gick upp, vilket bidrog till dämpad riskaptit.

Anledningen till detta var Fed-ledamoten Christopher Wallers tal under tisdagskvällen.

"Marknaden börjar bli alltmer skeptisk till att Fed kommer att leverera uppåt 160 punkters räntesänkningar i år. Fed-guvenören Waller sade igår att inkommande data ger Fed möjlighet att sänka räntorna samt att hans syn är förenlig med senaste protokollet där medianen var 75 punkter sänkning i år", skriver Ålandsbanken i en morgonkommentar.

Räntorna gick upp

10-årsräntan steg till 4,06% från strax under 4% innan Wallers tal, medan 2-åringen lyfte till 4,24%.

Handelsbanken skriver också att Christopher Wallers tal fick marknadens förhoppningar om en räntesänkning redan under våren att minska.

SEB:s Amanda Sundström, ränte- och valutastrateg, skriver dock i bankens morgonbrev att tongångarna från Waller var positiva.

"Riskerna har blivit mer balanserade och att fokus nu ligger på att förankra inflationen runt målet samtidigt som man upprätthåller sysselsättningen nära maximal nivå".

Experten förvånad över marknadens reaktion

Hon tycker att det är "något förvånande" att marknaden reagerade negativt på tillbakavisandet av snabba räntesänkningar.

"Wallers tal andades optimism kring en mjuklandning i ekonomin och prisökningar i linje med målet de senaste månaderna och, som han själv beskriver det, "for a macroeconomist, this is almost as good as it gets", skriver Sundström.

Det som ytterligare spädde på osäkerheten kring kommande räntesänkningar - och osäkerheten på börsen - var ECB-chefen Christine Lagardes ord från Davos under onsdagsmorgonen.

Marknaden prisar in sex räntesänkningar

Hon sa att det verkar råda konsensus bland ledamöter på ECB om att räntan ska sänkas under sommaren. Samtidigt understryker hon att marknadens förväntningar på aggressiva räntesänkningar inte är särskilt hjälpsamt för centralbanken.

"Det hjälper inte vårt arbete mot inflationen om förväntningarna är för högt ställda jämfört med vad som sannolikt kommer att hända", sade hon.

Marknaden prisar in sex räntesänkningar i år med den första i mars eller april, skriver Reuters.

LÄS MER: Petades och sattes i kylan - nu är Michael Green tillbaka

LÄS MER: Favorit-aktien bland årets "Dogs of the Dow"

Marknadsnyheter

Dela med dig