Aktiespararna

Börstomten spårlöst försvunnen?

Av Carl-Henrik Söderberg och Christoffer Ahnemark
6 december 20184 min lästid

Allmän reflektion

Rädsla och nervositet. Så skulle vi nog bäst beskriva känslan på de finansiella marknaderna just nu. Det lite piggare börshumöret vi tycktes skönja föregående vecka är plötsligt som bortblåst.

Den initiala börsglädjen efter ett mjukare Fed samt positiva signaler från G20-mötet i helgen försvann illa kvickt till förmån för fortsatt konjunkturoro och nya frågetecken kring handelskriget mellan Kina och USA.

Även räntemarknaden har fortsatt att stå i strålkastarljuset med ökad oro kring en inverterad amerikansk yieldkurva.

När räntekurvan (vit linje) inverteras diskonterar marknaden recession 12-24 månader längre fram. Rätt eller fel denna gång?

Svenska börsen nu nere på årslägsta

OMXS30 sedan årsskiftet.

Nästa år

Blickar vi in i 2019 kan vi nog räkna med att såväl rädslan som nervositeten är två känslor som kommer att fortsätta att prägla marknaden i hög utsträckning.

Vi konstaterar också att vi befinner oss i en klassisk sencyklisk fas, en fas som brukar innebära besvikelser och nedreviderade prognoser, såväl på makro- som bolagsnivå.

Lägg därtill ett allmänt risk off-sentiment och sannolikheten för en hög volatilitet samt ett utbrett negativt tolkningsföreträde får ses som tämligen hög under nästa år.

Vi föredrar fortfarande aktier

Samtidigt tycker vi att aktiemarknaden i stor utsträckning redan prisat ett svagare 2019.

Det föreligger en risk/chans att marknaden har prisat in för mycket negativt för snabbt i många aktier. Inverterade yieldkurvor i all ära men vi ser de facto ingen recession vid horisonten än så länge. Och visst, vinsttillväxten kommer att mattas av men om vi ser till dagens vinst- och utdelningsprognoser så är det fullt rimligt att tro på att börsen ska kunna generera en avkastning upp emot det långsiktiga snittet kring 7-8 procent även nästa år.

Aktieallokering

Hur vi väljer vi då att spela det här ”spelet” med ovan resonemang i bakhuvudet? Genom att i hög utsträckning fortsätta att vara exponerade mot defensiva bolag. Att Lundbergs, Loomis, Wihlborgs, Investor, NRC och SCA väger tyngst i portföljen, tätt följt av Kindred, Axfood och AAK är därför ingen slump.

I takt med den ökade konjunkturoron har såväl förväntningar och aktiekurser kommit ner ordentligt i våra cykliska innehav såsom ABB, LUPE, Sandvik och Volvo. Även skogsbolagen Stora Enso och SCA har legat på slaktbänken. Vi anser dock dessa aktier alltjämt höra hemma i portföljen, trots rådande motvind på börsen och innehaven behålls intakta tills vidare.


Om Korta Portföljen

Aktiespararens kortsiktiga portfölj förvaltas av Aktiespararnas två analytiker Carl-Henrik Söderberg och Christoffer Ahnemark.

Portföljen är fiktiv och syftet med portföljen är att ge inspiration till spännande börsaffärer för Aktiespararnas medlemmar. Placeringshorisonten är vanligen en till sex månader, men horisonten kan variera från fall till fall. Målet med portföljen är främst att generera alpha (riskjusterad överavkastning gentemot jämförelseindex).

Investeringsmandatet är brett i portföljen, vilket innebär att analytikerna får använda sig av en rad finansiella instrument för att öka den potentiella uppsidan eller minimera nedsidan i portföljen. I huvudsak sker dock placeringarna i bolag och andra instrument som har analyserats i tidningen Aktiespararen.

Portföljuppdatering sker varje torsdag på Aktiespararnas hemsida och på Korta Portföljens Twitterkonto. Vid särskilda händelser på marknaden kan portföljen uppdateras oftare.




Dela med dig