Aktiespararna

Börsvinden har vänt

Av Carl-Henrik Söderberg och Christoffer Ahnemark
17 maj 20186 min lästid

Missade du förra veckans inlägg "Attraktivt ingångsläge efter kollapsen"?

Allmän reflektion

De senaste dagarna har varit magiska.

Högsommarvärmen har sköljt över stora delar av Sverige och det svenska folket har tagit tillfället i akt genom att äta lunch ute, promenera i lugn takt eller bara äta en glass i solen.

Det sägs dock att underbart är kort. Särskilt på väderfronten. Särskilt i Sverige.

Redan under torsdagsmorgonen kunde mer svala vindar och lägre temperaturer anas.

Är det en förändring i vindriktningen som vi känner? Eller enbart tillfälliga fluktuationer?

Det är en mycket relevant fråga – både i vädertermer, men framförallt på aktiemarknaden.

Hur vädret kommer att utvecklas lämnar vi åt meteorologer, men på börsfronten tror vi att den senaste tidens medvind kan ha vänt.

Tidigare under året (i början på april) argumenterade vi för att ett större börsuppställ var på ingång.

Så blev även fallet – och portföljen presterade mycket väl med ”reflationsboken”.

Toppnivåer

Börsen, mätt som SIX Return Index, handlas nu återigen kring toppnivåer.

Det syns inte minst i nedanstående graf.

Grafen visar utvecklingen för utdelningsinkluderande indexet SIXRX de senaste 12 månaderna. Källa: Avanza

Tunn luft

På höga höjder tenderar också luften att vara tunn.

Makrodata, i synnerhet i Europa (med undantag för möjligen Polen), har dessvärre överraskat på nedsidan på sistone.

Det påverkar ofrånkomligen riskviljan och de mest konjunkturkänsliga bolagen.

Tidigare under dagen kom också det globala rederibolaget A.P. Møller-Mærsk – som kan anses vara en konjunkturmätare - med en kvartalsrapport som låg långt under marknadens förväntningar. Aktien rasade tvåsiffrigt på rapporten.

Om vi dessutom betraktar den iögonfallande grafen från Bloomberg (som visar direktavkastningen på S&P 500 jämfört med räntan på en, i teorin ”riskfri” 3-mån amerikansk statsskuldsväxel).

Direktavkstningen S&P 500 vs 3-månadersräntan

Källa: Bloomberg

Det säger något om var vi befinner oss.

Ingen omedelbar vändpunkt

Men även med hänsyn tagen till ovanstående argumentation, ser vi ingen nära förestående börskollaps framför oss. Även om en sådan självklart kan inträffa – särskilt med turbulensen i Italien, hela havet som stormar i Turkiet, Argentina och så vidare.

I dagsläget lutar vi dock mer åt pyspunka-hållet, där börsen just nu befinner sig i en toppningsprocess som tar tid. Huvudscenariot är att kurserna rör sig sidledes eller något nedåtriktat under sommaren för att sedan tappa mer kraftigt under hösten.

Hur väljer vi då att agera på denna övertygelse?

Vi väljer att sälja av den mest cykliska exponeringen i portföljen i form av:

  • Trelleborg (206,5 kr), Indutrade (213 kr) och OEM International ( (185 kr)
  • Hela positionerna avyttras
  • Avkastningen kan summeras till 6,4 procent i Trelleborg (
  • 16,4 procent i Indutrade och 3,2 procent i OEM
  • Efter förändringarna uppgår kassaandelen till 23 procent

Våra andra portföljinnehav lämnas oförändrade – dessa är mer defensiva till sin natur och har bättre förutsättningar för att klara en mer skakig börsresa.

Övriga händelser

Denna vecka har spelbolaget Kindred handlats exklusive rätt till utdelning (6,42 kronor enligt växelkursen den 11 maj för GBP/SEK). Trots den stora utdelningen har kursen hållit sig uppe förhållandevis väl och vi gillar fortsatt bolaget.

Annars har förra veckans köp – detaljhandelsföretaget Clas Ohlson – presenterat sina försäljningssiffror för april. Sifforna överraskade på uppsidan (likt Mars) och försäljningen steg 10 procent under månaden, mot konsensus på +7,5 procent.

Aktien tog inledningsvis ett glädjeskutt och handlades runt 90 kronor, men föll därefter tillbaka kraftigt. Det är uppenbart att ett stort säljtryck finns i aktien och innan marknaden känner sig bekväm med att värdera upp bolaget måste bokslutet presenteras.

Bokslutet presenteras den 8 juni och först då får vi se om denna kraftiga försäljningsökning har skett med intakta marginaler eller om koncernen ”reat till sig” en god försäljningstillväxt.

Utdelningsbeslutet är en annan faktor som marknaden kommer att bevaka noga. Höjs, behålls eller sänks utdelningen från fjolårets 6,25 kronor per aktie?

Nettokassan finns där (9 kr per aktie) och talar för en oförändrad utdelning, men investeringarna i ”strategiska alternativ” kan medföra en mer konservativ utdelningspolitik på kort sikt.

Vi tycker dock fortsatt att värderingen är mycket tilltalande och om aktien bryter igenom 80 kronor, kommer vi med största sannolikhet att öka på positionen i Clas Ohlson

Efter gjorda förändringar ser portföljen nu ut så här:

Om den kortsiktiga portföljen

Aktiespararens kortsiktiga portfölj förvaltas av Aktiespararnas två analytiker Carl-Henrik Söderberg och Christoffer Ahnemark.

Portföljen är fiktiv och syftet med portföljen är att ge inspiration till spännande börsaffärer för våra medlemmar. Placeringshorisonten är vanligen en till sex månader, men horisonten kan variera från fall till fall. Målet med portföljen är främst att generera alpha (riskjusterad överavkastning gentemot jämförelseindex).

Investeringsmandatet är brett i portföljen, vilket innebär att analytikerna får använda sig av en rad finansiella instrument för att öka den potentiella uppsidan eller minimera nedsidan i portföljen. I huvudsak sker dock placeringarna i bolag och andra instrument som har analyserats i tidningen Aktiespararen.

Portföljuppdatering sker varje torsdag på Aktiespararnas hemsida och på Korta Portföljens (https://twitter.com/kortaportfoljen) Twitterkonto. Vid särskilda händelser på marknaden kan portföljen uppdateras oftare.


Dela med dig