Aktiespararna

Byggjätten jagar lönsamhet: ”På rätt väg – vet vad som krävs”

Av David Flatbacke-Karlsson
20 april 20197 min lästid

Denna artikel framgår ur Aktiespararen nummer 5 2019 och publiceras redan före tidningens officiella utgivning på grund av ett tryckfel. Vi beklagar det inträffade.

Anders Danielsson har ett stort arbete framför sig i Skanska.

Rörelsemarginalsmålet kommer inte nås i närtid.
Nu kräver Skanskas vd förbättringar kvickt.
– Jag vet vad som krävs, säger Anders Danielsson.

Skanska har en lite motig tid i färskt minne. 2018 var ett år som byggjätten i mångt och mycket vill glömma.

Flera nedskrivningar och vinstvarningar presenterades – och aktien rasade omkring 17 procent. Mångårige trotjänaren Anders Danielsson fick en intensiv start på sin vd-gärning.

– Det har varit tufft gällande byggverksamheten. Men de strategiska åtgärderna som vi har vidtagit känns helt rätt och jag ser att vi är på rätt väg, säger han till Aktiespararen.

I samband med bolagets kapitalmarknadsdag i Stockholm offentliggjorde Skanska att rörelsemarginalsmålet inom nyckelverksamheten, av byggkaraktär, på 3,5 procent med all säkerhet inte kommer att uppfyllas varken 2019 eller 2020. Enligt analytikerprognoser i Factset kommer marginalen att hamna i intervallet 2,5–2,7 procent kommande två år. Aktiekursen, som inlett 2019 desto starkare, fick sig en kyss och föll ett par procent.

– Jag tror att det är fullt möjligt att nå det över tiden. Men de närmaste åren är det osannolikt att vi gör det. Det är bättre att vara tydlig mot marknaden.

Vad beror missen på?

– Vi har underpresterat i flera år och haft problem med anläggningsverksamheten i USA och i Polen. Just nu har vi mycket ”dead revenue” (död omsättning som inte bidrar till marginalen) i orderstocken och det kommer att sätta sina spår, understryker Anders Danielsson.

MISSA INTE: Besviken över missat marginal: "Har underpresterat" (https://old.aktiespararna.se/nyheter/missar-marginalmal-aktien-faller-har-underpresterat)

Byggt om med egna händer

Anders Danielsson efterträdde Johan Karlström som koncernchef vid skiftet mellan 2017 och 2018. Stockholmaren, med snart 30 års erfarenhet av arbete i Skanska, möblerade om direkt i ledningen runt sig.

– Jag valde att ha en mindre ledningsgrupp och tog bort ett led i Europa. Nu rapporterar enheterna direkt till mig. Jag har tryckt ut ansvaret i byggenheterna. Det blir mycket mer effektivt att driva förändringsprocessen så här och jag vill även komma närmare verksamheten.

LÄS OCKSÅ: Lång intervju med företrädaren Johan Karlström i Aktiespararen från 2017: Herre på börsens byggtäppa (https://old.aktiespararna.se/nyheter/exklusivt-herre-pa-borsens-byggtappa)

Vd:n betonar att en genomgående analys av hela bolaget gjordes förra året. Nu ska Skanska bli mer strukturerat och vara mer noggrann i vilka projekt som det ska satsas hårt på.

– Vi har tittat på var vi har levererat bäst. Vilka segment, kontrakt och kunder som det har handlat om. Vi är mycket mer selektivt i dag och fokuserar på att ha en tydlig riskanalys och rätt typ av prissättning. När vi bestämmer oss för något går vi in för det till 100 procent.

Blandad kompott i leveransväg

Anders Danielsson framhåller att många av Skanskas verksamheter, både på bygg- och snabbväxande projektutvecklingssidan, presterar väldigt starkt.

– Den största delen fungerar väl. Norden går oerhört bra. Det är jag väldigt nöjd över. Sedan behöver Polen och USA prestera på en bra nivå. Vi räknar inte med att de kommer att leverera tillräckligt i år eller nästa år.

Han understryker att det ben som kommersiella projekt står på har vuxit konsekvent och imponerat i tio års tid med fina resultat som följd över hela linjen.

SE ÄVEN: Skanskas första kvartal 2019 sämre än väntat (https://old.aktiespararna.se/nyheter/byggjatten-missar-prognos-aktien-rasar)

Hur ser du på bostadsmarknaden i Sverige i ett bredare perspektiv?

– Vi ser en tuffare marknad i Sverige och en något svagare i Norge. Det handlar om att förändra mixen i portföljen och kunna anpassa kostymen. Vi har varit på hugget och investerat i hyresrätter och ett koncept för billigare bostäder, BoKlok, i Sverige, säger Anders Danielsson, och fortsätter:

– Det har byggts för många dyra bostäder. Jag ser ingen snar återhämtning. Men vi har presterat starkt. Det är marknadsmässiga förutsättningar som gör att det ser lite svårare ut.

Anders Danielsson är övertygad om att Skanska har verktygen som behövs för att stabilisera utvecklingen inom byggverksamheten och ta nästa steg.

– Vi har en god finansiell ställning. Jag vet vad som krävs för att skapa en lönsam koncern.




Anders Danielsson har haft många olika uppdrag under sin långa tid i Skanska.

FAKTA

Det här är Anders Danielsson

Född: 1966 i Stockholm. 

Utbildning: Civilingenjörsexamen från KTH (Kungliga Tekniska Högskolan) i Stockholm. Har även en examen från Harvard University i USA. 

Karriär: Anställd inom Skanska sedan 1991. Uppdrag inom koncernen inkluderar roller som vd för Skanskas verksamheter i Sverige och Norge och en roll som vice-vd för hela koncernen. Blev koncernchef den 1 januari 2018 och har ansvar för affärsenheterna i Norden, Östeuropa (Polen, Tjeckien och Slovakien) och Storbritannien.

Anders Danielsson om:

Brexit: ”Det påverkar kommersiella investerare. Men vi verkar på en lokal marknad och köper mycket lokalt i Storbritannien. Vi är hyggligt rustade för en brexit. Men om det blir en brexit utan avtal kommer det att skaka om och drabba hela branschen”.

Konjunkturen: ”Svårbedömt. Det är en hög aktivitet på alla marknader även om vissa delar, så som bostadsbyggandet i Sverige, går något sämre. Vi ser ingen omedelbar nedgång och så kan det nog fortsätta ett tag till. Givetvis följer vi olika politiska risker med största noggrannhet”.

Sin hälsning till aktieägarna: ”Skanska är ett fantastiskt bra bolag, med bra människor och möjligheter att genomföra imponerande och spännande projekt. Vi har visat att vi kan öka aktieägarvärdet över tid”.

Dela med dig