Aktiespararna

Carnegie sätter köp på nedpressade aktien

Av Eric Emanuelsson
1 september 20233 min lästid
Jonas Gustavsson är vd på AFRY. Grafen till vänster visar AFRY-aktiens utveckling sedan toppen i mitten på 2021. Då kostade en aktie cirka 290 kronor, i dag kostar den 144 kronor.
”Kvalitetsbolag med fin historik” och ”historisk stor rabattvärdering mot sektorkollegan Sweco”. Så börjar Carnegie sin analys av AFRY och sätter köp med en riktkurs på 230 kronor. Det ger en potentiell uppsida på nästan 60% från dagens kursnivå.

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev för att varje dag få de senaste aktietipsen, affärerna i våra aktieportföljer och nyheterna sammanfattade.

Carnegie börjar med att konstatera att börsens två stora teknikkonsulter, Sweco och AFRY, har varit väldigt bra investeringar för aktieägarna de senaste 20 åren.

Kursmässigt följdes bolagen åt fram till våren 2018, därefter har Sweco stigit med cirka 80% medan AFRY har tappat över 20%.

AFRY - historiskt hög sektorrabatt

Nu är skillnaden i värderingen av bolagen historiskt hög.

”Sedan 2015 har AFRY handlats med en rabatt på cirka 25% mot Sweco på nyckeltalet EV/EBITA. Utifrån våra prognoser ett år framåt uppgår rabatten för närvarande till cirka 70% - en historiskt sett väldigt hög nivå”, skriver investmentbanken.

Carnegie konstaterar att AFRY:s senaste halvårsrapport inte föll marknaden i smaken. Mycket på grund av att EBITA-marginalen för bolagets viktigaste affärsområde, Infrastructure, fortsatte backa och landade på 4,0% (7,6).

Samtidigt har bolaget tagit fram en plan för att nå förbättringar i divisionen inom de kommande åren.

Det talar för AFRY-aktien

”Lågt ställda förväntningar, en stor rabattvärdering och möjligheten att rida på flera strukturella trender talar för att AFRY-aktien är en bra investering på sikt”, skriver Carnegie.

Man tar också upp att halvårsrapporten även innehöll flera positiva signaler. Bolaget kunde presentera ett starkt kassaflöde, vilket var ett trendbrott, orderingången var god trots konjunkturoro och bolaget redovisade en EBITA-tillväxt på 11% i årstakt, justerat för kalendereffekter.

Sätter köp på AFRY

”I det korta perspektivet är de svaga konjunktursignalerna ett orosmoln, men på lång sikt kan AFRY rida på flera trender såsom digitalisering, urbanisering och energiomställning, vilka alla talar för en god efterfrågan på ingenjörstjänster framåt. På våra prognoser för 2024 handlas aktien till ett justerat P/E-tal på 10x respektive EV/EBITA 10x. Vi rekommenderar KÖP med riktkurs 230 SEK, skriver banken avslutningsvis.

I dag kostar en aktie drygt 144 kronor, vilket ger en potentiell uppsida på 59%.

Vill du vara först med köp- och säljråd, aktieanalyser och nyheter – följ oss på Messenger för utskick i realtid.

LÄS MER: Korta portföljen igång - här är alla nya innehaven
LÄS MER: Låga värderingen och höga direktavkastningen lockar

AFRYMedia och analyshus

Dela med dig