Dags att sälja av kursraketerna?
Allmän reflektion
Vi börjar veckans inlägg med lite fun facts där vi ser antalet artiklar som behandlar osäkerhet kring ekonomin fortsätter att stiga till nya rekordnivåer…
Samtidigt som börsen fortsätter att ta nya rekord.
En förvånande korrelation kan tyckas. Men synar vi historiken ser vi att börsen har förmågan att se igenom de flesta politiska kriser och militära konfrontationer, så länge som inte oljeproduktion eller transportmöjligheter störs alltför mycket.
Flertalet sentimentsindex trendar uppåt samtidigt som vi ser större inflöden till de globala aktiemarknaderna. Resonemanget som dominerar just nu är att uppgång föder ny uppgång. Det finns fortfarande en hel del kapital längs sidlinjen som känner stressen av att ligga underviktade mot högpresterande risktillgångar som aktier. Världens största centralbanker låter likviditetskranarna stå vidöppna och tillför betydande mängder likviditet via räntesänkningar och obligationsköp.
Utan att ryckas med alltför mycket i den överflödiga optimismen som just nu spirar på marknaden så är vi fortsatt bekväma med en fullinvesterad portfölj.
Nu över till portföljen
Svag trend i GHP
Vi noterar att vår favorit, GHP, har svalnat på senaste om vi ser till börskursen.
Aktien ser tekniskt svag ut för tillfället där vi sett 50-dagars glidande medeltal gått under den långa trenden (200-dagars), ett så kallat ”dödskors” på TA-språk, vilket ökar risken för en påbörjad negativ trend i aktiekursen.
I en kortsiktig portfölj som Korta Portföljen leder det givetvis till att vi behöver ta en extra titt på caset för att fastställa att aktien verkligen förtjänar en plats högt upp i innehavslistan.
Caset intakt
Vi noterar en aningen förhöjd risk för en sämre kursutveckling i närtid men hävdar snarare att aktien har tagit en nödvändig andhämtningspaus, kommit ner från överköpta nivåer och nu samlar kraft för ytterligare ett försök att ta sig igenom tidigare toppen på 20 kronor. Vi ser dock gärna att 18 kronor kan utgöra ett stöd och att köparna kan kliva in och försvara aktien.
Vi har ingen anledning att skruva ner våra prognoser för bolaget, verksamheten tuffar på fint och vi ser med tillförsikt fram emot rapporten som släpps den 19 februari.
Vi tror således på kursåterhämtning med stöd av fortsatt stark fundamenta och innehavet förblir intakt.
SCA
Ännu en aktie som gått som tappat momenutm på slutet är skogsbolaget SCA. Positivt är därför att finska sektorkollegan Metsä aviserar att man höjer priset på massa i Europa med 5 procent. Analytikerkåren hade väntat sig höjningar först i slutet av kvartalet. Ingen jättenyhet kanske men sammantaget en positiv signal för skogssektorn i stort.
Oncopeptides
Aktien har på kort tid rekylerat upp kraftigt från ”golvet” i den konsolidering som aktien alltjämt befinner sig i och handlas nu 20 procent högre. 140 kronor fortsätter att utgöra ett svårforcerat motstånd.
Men vi är fortsatt optimistiska till aktien och delar synen med vår kollega Dag Rolander som i dagarna släppte en köpanalys på bolaget:
” Hittills presenterade studieresultat gör det rimligt att tro att melflufen godkänns. Chansen att det, efter fas 3-studien, godkänns för bredare användning är hög. Antas den vara 70 procent motiverar matematiken att aktien handlas upp med en hundring. Att risken för bakslag då är 30 procent, en etta eller tvåa i ett tärningskast, är mer än många tål i sitt sparande. Aktien är värd en chansning som ett inslag i en riskspridd aktieportfölj eller som ett lagom litet belopp i ett smart, vällovligt tärningskast.”
Portföljen finner ni i sin helhet här:
Om Korta Portföljen
Vill du också få Korta Portföljen i realtid? Ta del av Premium-medlemskapet här och signa upp dig för Messenger-tjänsten här
Aktiespararens kortsiktiga portfölj förvaltas av Aktiespararnas två analytiker Carl-Henrik Söderberg och Christoffer Ahnemark.
Portföljen är fiktiv och syftet med portföljen är att ge inspiration till spännande börsaffärer för Aktiespararnas medlemmar. Placeringshorisonten är vanligen en till sex månader, men horisonten kan variera från fall till fall. Målet med portföljen är främst att generera alpha (riskjusterad överavkastning gentemot jämförelseindex).
Investeringsmandatet är brett i portföljen, vilket innebär att analytikerna får använda sig av en rad finansiella instrument för att öka den potentiella uppsidan eller minimera nedsidan i portföljen. I huvudsak sker dock placeringarna i bolag och andra instrument som har analyserats i tidningen Aktiespararen.
Portföljuppdatering sker varje vecka på Aktiespararnas hemsida och på Korta Portföljens Twitterkonto. Vid särskilda händelser på marknaden kan portföljen uppdateras oftare.
Korta Portföljen finns nu även på Instagram och ni följer kontot här