Därför är fondsparande stekhett – nära slå rekord
Intresset för att placera sina pengar i fonder har nästan aldrig varit större.
Så mycket har svenskarna sparat hittills i år.
Konjunkturen är urstark – men räntan befinner sig på minussidan av sträcket.
Det får fondsparandet att gå på högvarv och närma sig nya toppnivåer.
Här är summan som sparare i Sverige placerat i fonder under 2017.
”Måste hitta alternativ”
Att spara i fonder tycks uppskattas enormt av det svenska investerarkollektivet i nuläget. Hittills under 2017 uppgår nettosparandet, insättningarna minus uttagen, i fonder till så mycket som 66,7 miljarder kronor. Det skriver TT, vars artikel återges av SvD Näringsliv, (https://www.svd.se/osaker-omvarld-okar-svenskt-fondsparandet) med uppgifter om siffror från Fondbolagens förening.
– Minusräntan gör att vi inte får någonting tillbaka på våra sparkonton. Så den som vill få avkastning på sina pengar, och det vill ju de flesta, de måste hitta ett annat alternativ. Och då är det aktiefonder och andra typer av fonder som är de lättast tillgängliga alternativen, säger Maria Landeborn, sparekonom på Skandia, till TT.
Ett så här stort inflöde av kapital till fonder är inte vanligt. Resultatet är det näst högsta sedan Fondbolagens förening började mäta utvecklingen 1994. Toppnoteringen kom hösten 2014 – när Riksbanken sänkte styrräntan till noll.
Det har varit mest intressant
Börsen har gått som tåget de senaste åren. Och det är något som märks tydligt när de olika sparformernas framfart presenteras. Aktiefonder har haft det största inflödet av kapital i år. 23,5 miljarder kronor har placerats i sparformen.
– Börsen har gått väldigt starkt under första halvåret, och om man tittar på vad som skrivits i medierna om ekonomin så har det mesta varit positivt. Det tror jag gör att många känner att de kan och vågar investera i börsen, trots att den har stigit, säger Maria Landeborn.
Många professionella investerare menar att allmänhetens stora intresse och vilja att äntra börsen innebär att dystrare marknadstider lurar runt hörnet.
– Jag skulle inte säga att det är en absolut sanning. Men sedan är det ju så att en börs som har stigit under lång tid lockar fler och fler sparare. Och när den har gjort det så närmar sig ju en börsnedgång, för börsen går ner med jämna mellanrum, fortsätter Maria Landeborn.
Indexfonder har varit omtyckta bland aktiefonderna. Vid mer ovissa tider på börsen rekommenderar Maria Landeborn dock sparare att inte utesluta att köpa aktivt förvaltade fonder, med högre avgifter, för att stärka sina möjligheter att lyckas med sina investeringar.
– En aktiv förvaltare kan undvika de aktier som går sämst. Så man ska inte stirra sig blind på indexfonder, säger hon.
Får svårt att passera
2017 års fondsparande har varit av ytterst imponerande karaktär så här långt. Men på helårsbasis lär sparandet knappast nå motsvarigheten från 2014. Då uppgick den totala siffran till 153 miljarder kronor i nettosparande i fonder.
– Det blir nog tufft. Men det är svårt att säga, intresset följer hyfsat börsutvecklingen. Så det beror på hur börsen utvecklas under resten av året, säger Fredrik Pettersson, chefsanalytiker på Fondbolagens förening.
FAKTA
Fondsparandet hittills i år
Nettosparandet i olika fondkategorier under perioden januari–juli 2017 (miljarder kronor):
Aktiefonder 23,5
Blandfonder 19,2
Obligationsfonder 16,2
Penningmarknadsfonder 5,4
Hedgefonder 1,7
Övriga fonder 0,7
Totalt 66,7
Källa: TT/Fondbolagens förening