Aktiespararna

Därför går det så dåligt för Viaplay

Av Redaktionen
1 december 20234 min lästid
Aktiespararna förklarar krisen i Viaplay.
Viaplay satsade på expansion finansierad med lånade pengar – men satsningen gick sämre än ledningen räknat med. Nu lägger bolaget fram en krisplan som kritiseras och aktiekursen kollapsar. Aktiespararna förklarar vad som har hänt.

För några år sedan bestämde sig Viaplay för en ny strategi. Bolaget skulle expandera och gå in i nya marknader – däribland USA och flera europeiska länder. Det var en satsning som finansierades med lånade pengar. Samtidigt köpte bolaget mycket sporträttigheter.

Men sedan slog inflationen till och räntorna höjdes.

”Dels köpte man sporträttigheterna ganska dyrt – det var ganska hett för några år sedan. Det var kontrakt som löpte några år och många var indexjusterade. Vilket innebär att rättigheterna blev dyrare i takt med att inflationen steg. Man kom inte ur de kontrakten”, säger Jan Lindroth, analytiker på Aktiespararna.

Lån på 14,5 miljarder kronor

Parallellt gick Viaplays satsning på internationell expansion inte så bra som man hade tänkt sig. Men lånen, som hade finansierat satsningen, fanns kvar.

”Bolaget har lån på ungefär 14,5 miljarder kronor. En del av dessa obligationslån skulle snart löpa ut, så läget är akut.”

Eftersom krisande Viaplay – som hittills i år gjort nedskrivningar på nästan 6,7 miljarder kronor och ett rörelseresultat på minus 7,4 miljarder – inte har möjlighet att betala tillbaka obligationslånen genom att ta nya lån, måste bolaget be aktieägarna om pengar.

Men delar av Viaplays föreslagna krisplan kritiseras.

Bolaget vill göra en företrädesemission på 900 miljoner kronor med emissionskursen 1 krona som riktas till alla aktieägare.

Riktad nyemission

Men dessutom vill bolaget också göra en mycket större, riktad, emission på 3,1 miljarder kronor. Den riktade nyemission får endast några få aktörer vara med på, däribland Canal+, PPF, Nordea Fonder och kanske någon eller några fler.

Om planen röstas igenom innebär det att majoriteten av aktieägarna – de som inte får vara med på den stora, riktade emissionen – blir utspädda. Efter emissionerna kommer majoriteten av aktieägarna alltså att äga en mycket mindre del av bolaget.

Hur kan Viaplays ledning och styrelse bära sig åt på det här sättet? Innebär inte en sådan plan att Canal+, PPF, Nordea Fonder – de som får vara med på den riktade emissionen – tar stora delar av bolaget från de aktieägare som inte får vara med i den riktade emissionen?

Jo, om aktien är värd någonting.

Viaplay säger att aktien är värdelös

Men nu säger Viaplays ledning och styrelse att aktien i själva verket är värdelös och inte alls värd 23,68 kronor som den handlades till igår.

Problemet är att storägarna som får vara med i den riktade emissionen har all anledning att säga att så är fallet. Och för mindre aktieägare – för småspararen – är det omöjligt att avgöra om aktien faktiskt är värdelös eller om storägarna utnyttjar krisen till sin fördel.

”Därför borde Viaplay kunna göra en företrädesemission på hela beloppet som riktar sig till alla aktieägare. De som nu får vara med på den riktade emissionen skulle kunna garantera delar av företrädesemissionen och som brukligt är få betalt för det”, säger Jan Lindroth och konstaterar att alla uppenbarligen inte anser att värdet på aktien är noll då den handlas till drygt 6 kronor på börsen.

Den 10 januari är det tänkt att krisplanen ska klubbas på en extra bolagsstämma och det krävs 2/3-majoritet för att den ska antas.

LÄS MER: Jan Lindroth: Viaplay borde ha förvarnat om att aktien är värdelös

LÄS MER: Aktiespararnas chefsjurist: Småägarna blir utplånade

Dela med dig