Aktiespararna

Därför gick de amerikanska börserna starkt

Av Eric Emanuelsson
9 januari 20242 min lästid
Fallande inflationsförväntningar och två duvaktiga kommentarer från fedledamöter fick de amerikanska börserna att hoppa upp under måndagen. Stockholmsbörsen följer dock inte efter i samma takt under tisdagens börsöppning.

New York-börsens breda index S&P 500 stängde under måndagskvällen på dagshögsta på 1,6%. Tekniktunga Nasdaq steg hela 2,2% efter att ha haft det motigt under början på 2024. Samtidigt sjönk den amerikanska tioårsräntan 3 punkter till 4,02%.

Anledningen till optimismen var dels statistik från amerikanska hushåll som visade att inflationsförväntningarna på ett års sikt sjönk i december. Medianbedömningen på ett års sikt ligger nu på 3,0% i december mot 3,4% i november. På tre års sikt ligger medianbedömningen på 2,6% mot 3,0% månaden innan.

Duvaktiga kommentarer

Den andra faktorn var att två fedledamöter var ute med kommentarer som marknaden tolkade som duvaktiga.

Raphael Bostic sa att inflationstakten har sjunkit mer än väntat och är på väg mot 2%. Han ser dock bara två räntesänkningar nästa år.

Michelle Bowman, som vanligtvis är en hök, sa att det är lämpligt att börja sänka räntan gradvis om inflationen sjunker mot 2%. I dagsläget ligger den på 3,1%.

Nya inflationssiffror på torsdag

På torsdag kommer nya amerikanska inflationssiffror och det lär bli veckans stora höjdpunkt. Förväntningarna inför är att den breda inflationen väntas ha stigit en aning, men det lär läggas mest fokus på kärninflationen och att den fortsätter att dämpas. I det måttet ingår nämligen inte de volatila energi- och livsmedelspriserna.

På Stockholmsbörsen andas inte samma optimism som i USA under tisdagsmorgonen. Efter cirka femton minuters handel är det breda indexet OMX30 ned 0,03% medan OMXSPI är upp 0,03%.

Vill du vara först med köp- och säljråd, aktieanalyser och nyheter – följ oss på Messenger för utskick i realtid.

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev för att varje dag få de senaste aktietipsen, affärerna i våra aktieportföljer och nyheterna sammanfattade.

Marknadsnyheter

Dela med dig