Aktiespararna

Därför rasar småspararnas favorit trots en bra rapport

28 april 20236 min lästid
Aktiespararnas analytiker, Carl-Henrik Söderberg.
Carl-Henrik Söderberg om aktiens jojo-resa i dag: "Oron ligger som en våt filt"

Fiberkommunikationsbolaget Hexatronic redovisar ökande omsättning under första kvartalet jämfört med samma period året innan. Rörelsevinsten ökade.

Aktien däremot är ner runt 10% för dagen.

"Vad som är en rimlig reaktion på denna rapport är inte lätt att svara på men rent fundamentalt finner undertecknad det svårt att motivera en tvåsiffrig nedgång givet det som presenteras i rapporten och det som sammantaget sägs av vd", säger Aktiespararnas analytiker Carl-Henrik Söderberg.

Omsättningen steg 55,2 procent till 2 155 miljoner kronor (1 388,5). Den organiska tillväxten var 24 procent. Rörelseresultatet blev 340 miljoner kronor (170,9), med en rörelsemarginal på 15,8 procent (12,3).

Resultatet efter skatt blev 224 miljoner kronor (120,6), en ökning med 85,7 procent mot föregående år.

Resultat per aktie hamnade på 1,09 kronor (0,6), vilket innebär en ökning med 81,7 procent mot föregående år.

Analytikern kommenterar

Aktiespararnas analytiker Carl-Henrik Söderberg har gått igenom Hexatronics rapport, nedan följer hans kommentarer:

"När vi tittar på räkenskaperna för det första kvartalet är det ofrånkomligen väldigt starka siffror som levereras. Tillväxten var hög och bättre än förväntat, utvecklingen i den viktiga tillväxtdrivaren USA var stark och lönsamheten bibehålls på en hög nivå och växte ordentligt på årsbasis. Än så länge ser allting ut som vanligt, Hexatronic kommer med ännu en fin rapport och resultatet imponerar verkligen."

"Aktien öppnade upp 7-8 % men redan efter några minuter var aktien på minus och i skrivande stund handlas aktien ned 10 %. Varför då kan man fråga sig?"

Därför faller aktien

"Hexatronic-aktien har utan att överdriva varit en av de absolut mest populära aktierna att äga bland småsparare under senare år. Och det kanske inte är så konstigt. Bolaget har uppvisat fantastiska siffror kvartal efter kvartal och aktiekursen har rusat under de senaste åren."

"Men är det någonting som historien lärt oss så är det att det kan svänga fort när marknaden nosar upp lägre framtida tillväxt i ett bolag som belönats just för att tillväxten har varit så pass hög och förväntas förbli så även i framtiden. Om den bilden rubbas en aning kan det lätt få aktiekursen på fall. Hexatronic får dessvärre ses som ännu ett bra exempel på just detta."

"Att aktiekursen fallit 40 % i år är en kombination av tidigare en väldigt hög värdering samt denna tillväxtoro som fått alltmer fäste hos investerare på slutet."

Motiverad nedgång?

"Vad som är en rimlig reaktion på denna rapport är inte lätt att svara på men rent fundamentalt finner undertecknad det svårt att motivera en tvåsiffrig nedgång givet det som presenteras i rapporten och det som sammantaget sägs av vd. Rimligen spär trendföljande robotar på nedgången, precis som blankarna som blivit fler på slutet. Dessutom har vi många investerare som suttit på betydande uppgångar i sina positioner som kanske vill låsa in lite vinst nu när rädslan tagit över."

Tankar kring tillväxten

"Vd-ordet var inte så optimistiskt som det brukar vara och den underliggande marknaden kommer rimligen påverkas av högre inflation och ökande finansieringskostnader. Vi har läst om finansieringsproblem i Storbritannien och sektorkollegor i USA som pekar på en sämre marknad framåt."

"Den organiska tillväxten faller också på kvartalsbasis, och har gjort så under det senaste året. Men att växa organiskt 50-70 %, som de gjorde under förra året, är rimligen inte hållbart och vi ska också komma ihåg att det är alltid är svårare för bolag att kunna växa kraftigt rent procentuellt ju större bolaget blir."

"Vi bör snarare ställa in oss på en normalisering vad gäller tillväxten men undertecknad tror alltjämt att det kan ske på höga nivåer kring 15-20 %."

Högre riskpremie

"Men det är klart, visst föreligger risker kring investeringsvilja och finansieringsmöjligheter hos bolagets kunder i rådande klimat med höga räntor och svag konjunktur på ingående. I nuläget är det svårt att veta hur mycket detta kommer att spöka framöver. Det skapar osäkerhet och höjer riskpremien som marknaden sätter på aktien för tillfället."

Prognoserna ligger fast

"Vi ser inga nedjusterade prognoser från ledningshåll, vilket givetvis är positivt men sannolikt tar marknaden fasta på de signaler som indikerar att fibermarknaden är på väg i ett lugnare skede och att det även kommer att påverka Hexatronic och dess kunder, även om det inte är bilden som ges idag från bolaget själva."

Hur mycket är inprisat?

"Ja, givet att aktien har kommit ned så pass mycket så går det att argumentera för att marknaden ändå verkar ha tagit viss höjd för lägre tillväxt framåt. Hexatronic har varit en älskad tillväxtaktie som hela tiden levererat men inga träd växer till himmelen och även om tillväxten kommer vara hög framöver, framför allt när vi jämför med vad vi får tillväxt i de flesta andra börsbolagen, så skapar den negativa trenden ett klimat för aktien som kan vara tuff."

"P/e 14 och ev/ebit 10 på nästa års siffror är givetvis väldigt attraktivt och gör att vi kan ta höjd för sänkta prognoser utan att aktien för den sakens skull kommer att se dyr ut. Kortsiktigt är det sannolikt så att oron lär ligga som en våt filt över aktien ett tag till men vi argumenterar för att tillväxtförutsättningarna alltjämt ser goda ut även om en normalisering är att vänta."

Dela med dig