Aktiespararna

Därför rusar cybersäkerhetsbolaget på börsen

Av Annelie Östlund
15 juli 20242 min lästid
Cybersäkerhetsbolaget Yubico rusar på börsen. Samtidigt uppges en stor affär i cybersäkerhetsbranschen vara på gång. Google – som är kund till Yubico – vill enligt uppgift köpa israeliskt bolag i branschen för mångmiljardbelopp.

Wall Street Journal skriver att Google (Alphabet) är på väg att förvärva israeliska cybersäkerhetsbolaget Wiz för 23 miljarder dollar.

Den summan kan jämföras med att Wiz värderades till 12 miljarder dollar så sent som i maj då bolaget genomförde en finansieringsrunda.

Wiz, som grundades 2020, har vuxit snabbt och det har talats om att bolaget siktar på en börsintroduktion inom kort. Men nu ser det alltså ut som om Alphabet hinner före. Om affären genomförs blir det Alphabets största förvärv någonsin.

CNBC skriver att en affär också skulle ”understryka en tydlig och fortsatt satsning på cybersäkerhet, vid en tidpunkt när statliga aktörer och kriminella har lyckats störa regeringar och stora organisationer”. Sajten påminner också om att Alphabet gjort stora förvärv inom cybersäkerhet tidigare. Bland annat förvärvade bolaget cybersäkerhetsföretaget Mandiant för 5,4 miljarder dollar för två år sedan.

Yubico rusar

Samtidigt som en gigantisk affär i cybersäkerhetsbranschen diskuteras rusar svensklistade cybersäkerhetsbolaget Yubico med 8% under förmiddagens handel.

”Det är inte otänkbart att det är den här affären som ligger bakom kursuppgången – det är ett mycket, mycket stort förvärv det talas om. Google har också varit kund till Yubico länge. Och Ramanujam Shriram – som var en tidig investerare och rådgivare till Google – sitter både i Yubicos och Alphabets styrelse”, säger DNB:s aktiemäklare Anders Rudolfsson.

Shriram är också en av de större ägarna i Yubico med 3,9% av aktierna.

Yubicos IR-chef Alexandra Barganowski säger samtidigt till Nyhetsbyrån Direkt att Googles potentiella förvärv inte kommer påverka bolagets affär med Yubico.

”Det påverkar inte vår relation med dem. Men det påverkar såklart synen på sektorn i stort och det är väl en av många drivkrafter som kan vara väldigt positiva för sektorn”, säger hon till nyhetsbyrån.

LÄS MER: Här är analytikerfavoriten i stekheta tillväxtbranschen

Vill du vara först med köp- och säljråd, aktieanalyser och nyheter – följ oss på Messenger för utskick i realtid.

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev för att varje dag få de senaste aktietipsen, affärerna i våra aktieportföljer och nyheterna sammanfattade.

YubicoMarknadsnyheter

Dela med dig