Aktiespararna

Den kinesiska kallduschen

27 februari 20205 min lästid
Korta portföljen.
Här kan du läsa den senaste uppdateringen av Korta Portföljen (vecka 9).

Allmän reflektion

Oj.

Två enkla bokstäver som beskriver hur vi känner just nu.

Sedan förra veckans inlägg har Stockholmsbörsen packat ihop fullständigt. OMXSPI-indexet är ned omkring 10 procent (!) på en vecka. Enskilda aktier har tappat ned än mer och det känns i portföljen.

Det börsmässiga nirvanat – som vi har beskrivit det tidigare - ser därmed ut att vara över. Åtminstone på kort sikt.

Med handen på hjärtat såg vi inte denna börskrasch komma. En sättning i uppspekulerade fastighets- och verkstadsaktier absolut, men en synkroniserad nedgång under sportlovet här i Stockholm? Nej, det missade vi.

Coronatriggern

Även om börsen var redo för en nedåtrekyl, har coronaviruset helt klart tagit många investerare på sängen. Och paniken sprider sig snabbt.

Att viruset är så nära oss – närmare bestämt i Italien – gör det hela mer verkligt än tidigare när utbrottet var isolerat till Kina och vissa delar av Asien.

Många känner sannolikt någon eller några som är på skidsemester i norra Italien just nu, vilket gör det hela än mer olustigt.

Ta vara på möjligheten

Är det dags att kasta in handduken? Dags att gå över till 100% kassa?

Definitivt inte.

Nu när kursvolatiliteten är tillbaka med besked går det att göra mycket intressanta aktieaffärer. Korta Portföljen uppdateras förvisso veckovis, men ni följare har möjligheten att köpa och sälja varje dag.

Om ni är tradingorienterade är det ett gyllene tillfälle just nu. Intradagsrörelserna från -4% till +1% på indexnivå skapar utomordentliga möjligheter för den aktive, inte minst i småbolagsaktier med tunn handel.

Tur i oturen

En viss beredskap att agera finns i portföljen.

Nästan 10 procent av portföljvärdet utgörs av kassa och det senaste nedstället har gjort flera av aktierna i portföljen (och på bevakningslistan) mer attraktiva.

Denna vecka väljer vi därför att ta vara på de gåvor som serverats.

På kort sikt gillar vi egentligen inte att köpa mer på svaghet (billigt kan bli billigare), men i denna samstämmiga nedgång, när allt slaktas – oavsett framtidsutsikter, prestationen i senaste kvartalet eller värdet av kassaflödet – finns det chans till en rejäl studs när paniken väl lagt sig.

Panika först – panika bäst

Samtidigt uppmanar vi alla följare att ta viruset på allvar. Vi är inga läkare eller smittskyddsexperter, men sunt förnuft är viktigt kommande veckor.

Vår rekommendation är att ni ökar er och er familjs motståndskraft. Bygg upp ett beredskapslager med förnödenheter som mat, mediciner och vatten.

Ni behöver inte hardcore-preppa inför undergången, men samhället är sårbart och om paniken nu skulle eskalera gäller det att ha panikat först – inte sist.

I Italien och omnejd gapar redan hyllorna tomma. Se det som en försäkring.

Med det sagt, nu över till veckans förändringar i portföljen

ICA Gruppen

  • Vi välkomnar ICA Gruppen – ett tidigare kärninnehav i Korta Portföljen – tillbaka i portföljvärmen. Aktien köps in till kursen 366,2 kronor
  • Stabiliteten i basaffären lockar samtidigt som konceptet är starkt
  • Apoteksaffären växer på i en god takt, likaså bankbenet
  • ICA-aktien har tappat förhållandevis mycket efter bokslutet och aktien är tekniskt sett översåld. Det skapar en intressant möjlighet
  • I augusti i fjol var aktien och nosade på nästan 500 kronor per aktie. Nedgången från toppen kan därmed summeras till nästan 26 procent
  • I tider av oro tror vi ICA kan komma tillbaka och kupongen på 12 kronor per aktie närmar sig. Aktien handlas exklusive utdelning den 22 april
  • Riktkursen sätts till 410 kronor med en placeringshorisont på 3 månader
  • Positionen motsvarar 5 procent av portföljvärdet

Övriga positioner behålls oförändrade. Portföljen i sin helhet ser ni nedan


Om Korta Portföljen

Vill du också få Korta Portföljen-inläggen i realtid? Ta del av Aktiespararnas Premiummedlemskapet och signa upp dig för Messenger-tjänsten här

Aktiespararens kortsiktiga portfölj förvaltas av Aktiespararnas två analytiker Carl-Henrik Söderberg och Christoffer Ahnemark.

Portföljen är fiktiv och syftet med portföljen är att ge inspiration till spännande börsaffärer för Aktiespararnas medlemmar. Placeringshorisonten är vanligen en till sex månader, men horisonten kan variera från fall till fall. Målet med portföljen är främst att generera alpha (riskjusterad överavkastning gentemot jämförelseindex).

Investeringsmandatet är brett i portföljen, vilket innebär att analytikerna får använda sig av en rad finansiella instrument för att öka den potentiella uppsidan eller minimera nedsidan i portföljen. I huvudsak sker dock placeringarna i bolag och andra instrument som har analyserats i tidningen Aktiespararen.

Portföljuppdatering sker varje vecka på Aktiespararnas hemsida och på Korta Portföljens Twitterkonto. Vid särskilda händelser på marknaden kan portföljen uppdateras oftare.

Korta Portföljen finns nu även på Instagram och ni följer kontot här

Dela med dig