Det ekonomiska läget har förändrat ungas syn på ekonomi
För nära åtta av tio unga vuxna mellan 18 och 29 påverkar det ekonomiska läger hur de ser på ekonomi. En del oroar sig för den egna ekonomin såväl som samhällets medan andra uppvärderar vikten av ett sparande och har blivit mer kostnadsmedvetna. Dessutom har det lett till förändrade beteenden; vad de lägger pengar på, hur de lånar och sparar. Många drar ned på uteliv, dyr mat och småköp. Var fjärde vuxen menar att de nu är med medvetna om vikten av att spara.
Hög lön en prioritet
Att ha en hög län har nu också blivit viktigare för unga vuxna när de väljer såväl utbildning som arbetsgivare.
”Mindre ekonomiska marginaler får unga att reflektera över sin situation och justera sitt sparande och sin konsumtion. Det påverkar också unga vuxnas syn på sin framtid. När det är tuffare ekonomiskt blir inkomsten viktigare än den personliga utvecklingen”, säger Julia Hofvendahl, ungdomsekonom på Swedbank.
Mindre intresse för att äga sitt boende
Trenden med att vilja inleda sin bostadskarriär med att äga sin egen bostad verkar också vara bruten så de flesta nu vill hyra sitt första boende. Dessutom bor många kvar hemma längre än tänkt. 16% av 18-22-åringarna har inte kunnat flytta hemifrån som planerat.
”Höga räntor, stora lån och en osäker bostadsmarknad kan bli svårt att hantera för den som är ung och inte hunnit bygga upp sin ekonomi. Det kan vara en förklaring till att intresset att vilja äga sitt första boende har rasat rejält på bara ett år. Få vill dock bo i hyresrätt hela livet, på sikt vill nästan alla äga sitt boende”, säger Julia Hofvendahl.