Aktiespararna

"Det man säger i praktiken: Ingen utdelning förrän 2026"

Av Eric Emanuelsson
13 september 20232 min lästid
Kredithanteringsbolaget Intrum presenterar nya finansiella mål för 2026. Ålandsbanken har tagit det av målen och konstaterar i en kommentar: "Vi är besvikna över att bolaget i praktiken säger att man inte kommer att betala någon utdelning förrän 2026".

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev för att varje dag få de senaste aktietipsen, affärerna i våra aktieportföljer och nyheterna sammanfattade.

Det var i slutet på juli i år som Intrum kom med sin Q2-rapport. Där meddelade bolaget att man tänker rekommendera att ingen utdelning betalas ut 2024, efter en betalning om 13:50 kronor per aktie 2023.

I dag, onsdag, presenterar bolaget nya finansiella mål för 2026. Bland annat skriver bolaget att målsättningen är att skuldsättningsgraden ska minska till 3,5x senast i slutet av 2025 och framtida utdelningar kommer att villkoras av målet för skuldsättningen uppnås.

Ålandsbanken om Intrum: Ingen utdelning förrän 2026

Ålandsbanken konstaterar i en kommentar att det lär innebära att 2025: års utdelning också slopas.

"Vi ser skuldsättningsmålet som realistiskt, men är besvikna över att bolaget i praktiken säger att man inte kommer att betala någon utdelning förrän 2026. Tillväxt- och lönsamhetsmålen är inte orimliga, men kräver ytterligare detaljer för att framstå som trovärdiga", skriver banken.

Vidare är Intrums mål är att växa intäkterna från inkassoverksamheten med cirka 10% per år med en EBIT-marginal på cirka 25%. Den egna investeringsportföljen exklusive omvärderingar ska uppgå till cirka 30 miljarder kronor.

Ålandsbanken noterar att det är en kraftig minskning jämfört med dagens 41 miljarder kronor (bokfört värde).

Intrums aktie började upp - sen ned

Intrums vd Andrés Rubio säger så här i en kommentar till de nya finansiella målen:

"Trots att Intrum är den självklara marknadsledaren i Europa har vi ännu inte nått vår fulla potential. Genom våra strategiska prioriteringar - operationell excellens, uppdragsgivarfokus och kapitallätt - kommer vi att stärka vår organisation kommersiellt och operationellt".

Intrum handlades upp drygt 3 procent precis efter börsöppning på onsdagsmorgonen men är vid 09:15-tiden ned 1,2 procent.

Vill du vara först med köp- och säljråd, aktieanalyser och nyheter – följ oss på Messenger för utskick i realtid.

Dela med dig