Aktiespararna

KPI och KPIF - vad säger inflationsmåtten om priserna?

Av Redaktionen
16 januari 20242 min lästid
Aktiespararna förklarar: Inflationen sjönk rejält i december. Men vad skapar egentligen inflation och vad innebär de olika inflationsmåtten?
  • Inflation är en ökning av den allmänna prisnivån. Samma korg med varor och tjänster blir dyrare och pengarna minskar alltså i värde.
  • Det finns flera sätt för inflation att uppstå. Inflation kan uppstå om efterfrågan i ekonomin är stark. Om efterfrågan på många varor och tjänster är stark kan företag lättare höja priserna, vilket höjer priserna på korgen med varor och tjänster. Vidare kan inflation uppstå om företagens kostnader ökar och företagen därför höjer sina priser i takt med kostnadsökningarna. Stigande priser på exempelvis energi kan på så sätt sprida sig till andra priser så att den allmänna prisnivån stiger. Viktigt är också vilken inflation som företag och hushåll väntar sig framöver. Väntar de sig hög inflation så anpassas priser och löneanspråk efter detta.
  • KPI och KPIF är två olika inflationsmått. I Sverige är konsumentprisindex – KPI – det vanligaste måttet på inflation, men KPIF är det mått som Riksbankens använder i sitt inflationsmål.
  • Till grund för beräkningarna av KPI ligger konsumentkorgen som består av ett urval av tjänster och varor. Tanken är att korgen ska spegla det som hushållen faktiskt konsumerar. Vid varje årsskifte uppdateras urvalet av produkter samt deras vikt i korgen.
  • I KPIF ingår samma varor och tjänster som i KPI med skillnaden att i KPIF hålls hushållens räntesatser för bolån konstant. Ändrade räntesatser för bolån och direkta effekter av en ändrad penningpolitik fångas alltså inte upp KPIF.
  • Utöver KPIF och KPI finns måtten HKIP och KPIF-XE. HKIP är ett harmoniserat inflationsmått inom EU-samarbetet medan KPIF-XE står för KPIF exklusive energi och ofta används som ett mått på underliggande inflation.
Förklarande artiklar

Dela med dig