Aktiespararna

Dometic minskar omsättning och resultat

Av Finwire/Redaktionen
23 oktober 20243 min lästid
Fritidsproduktsbolaget Dometic redovisar en omsättning i linje med förväntat under tredje kvartalet. Rörelseresultatet visade förlust mot föregående periods vinst och tyngs av en stor nedskrivning.

Dometic vinstvarnade i september.

Omsättningen sjönk 17,3 procent till 5 647 miljoner kronor (6 830). Utfallet kan jämföras med Modular Finance analytikerkonsensus som låg på 5 658. Den organiska försäljningstillväxten var -14 procent (-12).

Det justerade ebita-resultatet uppgick till 483 miljoner kronor (973), väntat 487, med en justerad ebita-marginal på 8,6 procent (14,2).

Rörelseresultatet blev -1 673 miljoner kronor (788). Resultatet påverkas negativt av en goodwillnedskrivning om 2 miljarder kronor.

Ett omstruktureringsprogram för att öka takten i genomförandet av strategin utvärderas och närmare information kommer att meddelas före eller i anslutning till publiceringen av rapporten för det fjärde kvartalet 2024.

"Bland förbättringsåtgärderna kommer att finnas såväl kostnadsminskningar som en ökad fokusering på att avyttra eller avsluta icke-strategiska delar av vår befintliga produktportfölj. Detta kommer att bidra till högre marginaler och frigöra resurser för att investera och främja lönsam tillväxt och värdeskapande i våra strategiskt strukturella tillväxtområden", uppger vd Juan Vargues i rapporten.

Dometic-chefen skriver vidare att man har ett stort fokus på kassaflödet och man arbetar aktivt för att nå målet om en nettoskuld i förhållande till ebitda på runt 2,5x.

"Återförsäljarnas lagernivåer är lägre än under förra året, men kunderna är försiktiga med att bygga upp lager inför lågsäsongen. Användningen av båtar och RV-fordon (husvagnar/husbilar) förblir hög, men i rådande makroekonomiskt läge ser vi att fler kunder fokuserar på nödvändiga reparationer och skjuter upp uppgraderingar i större omfattning", uppger Vargues.

Blickar framåt

Han förväntar sig att det nuvarande utmanande marknadsläget kvarstår under resten av året. Det fjärde kvartalet är säsongsmässigt svagt.

"På en marknad där visibiliteten är kortare är normalt kommer vi att förbli proaktiva och uthålligt
fortsätta att genomföra vår strategiska agenda i syfte att nå våra mål", avslutar Vargues sitt vd-ord.

Vill du vara först med köp- och säljråd, aktieanalyser och nyheter – följ oss på Messenger för utskick i realtid.

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev för att varje dag få de senaste aktietipsen, affärerna i våra aktieportföljer och nyheterna sammanfattade.

Dela med dig