Aktiespararna

Efter raset - banken sätter köp

Av Jessika Bouveng
19 juli 20232 min lästid
Teleoperatören Tele2 får höjd rekommendation på kort- och lång sikt från Handelsbanken. Gårdagens kursras beskrivs som omotiverat stort.

Under tisdagen rasade Tele2 tvåsiffrigt på Stockholmsbörsen efter att ha lämnat rapport för det andra kvartalet. Aktien stängde dessutom på den lägsta kursen sedan våren 2017.

Nedgången var bland annat en konsekvens av att bolaget skruvat upp sina prognoser för investeringskostnader.

Trots stort ras på börsen så ser Svenska Handelsbanken positivt på aktien

Banken skriver i en analys under onsdagen att tjänsteintäktärna från slutkund ökade med 3,8 % tack vare en stark utveckling i Sverige. Banken menar även att ledningen har blivit mer ambitiös vad gäller uppbyggandet av 5G-nätverk, något som satt fart på investeringskostnaderna.

“Även om det sätter mer press på kassaflödet argumenterar vi för att det är väl spenderade pengar som ökar kvalitén och täckningen", skriver banken och fortsätter:

“Vi räknar med en något förbättrad trend i verksamheten under det andra halvåret 2023 och argumenterar för att marknadens reaktion på de nya guidningarna av investeringskostnader var för hård. Efter nedgångarna indikerar vår uppdaterade kassaflödesvärdering av de olika delarna av bolaget att det finns en tydlig uppsida i aktien”, skriver banken i sin analys som presenterades under tisdagsmorgonen.

Resultatet av analysen landar i höjda köprekommendationer både på kort och lång sikt.

Sänkta riktkurser från andra håll

Det är dock inte alla på marknaden som ställer sig positiva till rapporten. Danske Bank valde att sänka riktkursen för aktien till 93 kronor från tidigare 115 kronor. Likaså har analyshuset Kepler Cheuvreux sänkt riktkursen till 113 kronor från 122.

Trots sänkta riktkurser så väljer båda att behålla sina köprekommendationer.

Aktien handlas under onsdagsförmiddagen upp drygt 1% efter gårdagens ras.

Dela med dig