Aktiespararna

Ekonomens sparråd inför valet: ”Var noga med risk”

Av David Flatbacke-Karlsson
7 juni 20174 min lästid

Storbritannien går mot ett ovisst nyval.
Då kan det vara klokt för sparare att hålla huvudet kallt.
– Tänk igenom din riskvilja, säger Swedbanks makroekonom Cathrine Danin.

På torsdagkvällen, nästan ett år efter folkomröstningen om fortsatt EU-medlemskap, hålls ett nyval i Storbritannien.

Premiärminister Theresa May, som representerar konservativa Tories, såg länge ut att gå mot en överlägsen seger över Labour. Men Jeremy Corbyns oppositionsparti har ätit in stora delar av sitt underläge på sistone.

– Ledningen har mer än halverats sett till opinionssiffrorna. Sedan gäller det att ta opinionsundersökningarna med en näve salt. De har haft fel i samband med de två senaste brittiska omröstningarna (parlamentsvalet 2015 och behandlingen av brexitfrågan 2016), säger Cathrine Danin, makroekonom på Swedbank, till Aktiespararen.

Vad ligger bakom Labours framfart?

– Theresa May har fått ta emot mycket kritik. Inte minst för att hon inte lyckats bättre med sitt arbete mot terrorism, med tanke på det som nyss skett i Manchester och London, under sin tid som inrikesminister, men också för sin tänkta höjning av vårdavgiften för äldre. Tories har många äldre väljare i sin krets. Det slutade med att förslaget fick ändras. Sedan har Corbyn överraskat positivt och fått till en mycket bättre valkampanj än vad May har, säger Cathrine Danin.

Manar till lugn

Omvärlden chockades av den oväntade utgången av folkomröstningen om Storbritanniens vara eller icke vara inom EU-samarbetet. När beskedet offentliggjordes på midsommarmorgon, svensk tid, dröjde det inte länge förrän det brittiska pundet rasade och världens stora börser backade med massvis av procent. Börserna har återhämtat sig exemplariskt sedan dess medan pundet fortsatt att försvagas.

En skrällseger signerad Jeremy Corbyn skulle kunna få pundet att röra på sig, enligt Cathrine Danin.

– Nu har marknaden garanterat prisat in att vi kommer att få se Storbritannien gå ur. Labour har drivit en betydligt mer EU-vänlig kampanj än vad Tories har. Den går ut på att det inte är lika nödvändigt med en ”hard brexit” och att förhandlingarna om handelsavtal med EU inte skulle behöva bli lika svåra eller dramatiska. Om Labour skulle överraska och vinna skulle vi absolut kunna få se rörelser på valutamarknaden.

Så kan sparare tänka

Cathrine Danin har ett råd som hon vill skicka med till sparare.

– Jag säger det som jag alltid säger i samband med dessa event. Tänk igenom själv hur stor din riskvilja är och utgå från den. Det är viktigt att vara noggrann med just tidsperspektivet och risk och skydda sig på ett sätt man är bekväm med, säger makroekonomen.

FAKTA

Nyvalet i Storbritannien

På midsommarmorgonen, fredagen den 23 juni, i Sverige meddelade Storbritannien att folkomröstningen om fortsatt EU-medlemskap slutat med att fler röstat för ett utträde ur den europeiska unionen än för att stanna inom densamma. Efter många månaders tröga förhandlingar lyckades Storbritannien slutligen trigga ”artikel 50”, som ett land måste aktivera för att kunna lämna EU, i slutet av mars.

Ett par veckor senare gick premiärminister Theresa May ut och berättade att ett nyval skulle bli av i Storbritannien. Hon ville stärka både sin egen och unionens (där även Skottland, Wales och Nordirland ingår) position inför de stundande brexitförhandlingarna. Men hon ville även undvika en krock med det tilltänkta parlamentsvalet 2020 – som skulle kunna störa EU-samtalen. Ett land, eller en union som Storbritannien är, har två år på sig att lämna EU efter att ha valt att trigga ”artikel 50” om ingen annan överenskommelse görs med EU-länderna.

Vallokalerna i Storbritannien är öppna på torsdagkvällen, den 8 juni, och strax efter midnatt börjar resultaten att ramla in från de olika städerna. Tidigt på fredagmorgonen, den 9 juni, offentliggörs ett slutresultat. Konkreta brexitförhandlingar med EU är sedan planerade att börja den 19 juni.

Dela med dig