Aktiespararna

Electrolux resultat högre än väntat

Av Finwire/Redaktionen
19 juli 20243 min lästid
Vitvarubolaget Electrolux redovisar klart starkare siffror än väntat för det andra kvartalet.

Omsättningen steg 3,6 procent till 33 819 miljoner kronor (32 653). Utfallet kan jämföras med Bloomberg analytikerkonsensus som låg på 31 860. Den organiska försäljningstillväxten var 6,8 procent (-8,4).

Rörelseresultatet blev 419 miljoner kronor (-124), väntat rörelseresultat var 43. Rörelsemarginalen var 1,2 procent.

Justerat rörelseresultat uppgick till 519 miljoner kronor (519), väntat var 43, med en justerad rörelsemarginal på 1,5 procent (1,6).

Operativt kassaflöde efter investeringar uppgick till 1 226 miljoner kronor (3 137).

Under marknadsutsikter har Electrolux justerat ned sina utsikter för Europa, Asien-Stillahavsområdet till negativt för helåret, från tidigare neutralt. Latinamerika har justerats till positivt, från tidigare neutral/positivt.

"Marknadsförutsättningarna under det andra kvartalet förblev liknande som de senaste kvartalen, med den kumulativa effekten av hög inflation och höga räntor som fortsatte att påverka konsumentsentimentet negativt. Undantaget är Brasilien, där ett förbättrat konsumentsentiment gynnar efterfrågan. Generellt har inflationen varit något mer ihållande än väntat, vilket har fortsatt att hålla tillbaka diskretionära utgifter. Detta har fördröjt den förväntade förbättringen av efterfrågan något, särskilt i Europa", uppger vd Jonas Samuelsson i rapporten.

I Europa ligger bostadsbyggandet och ombyggnation av kök kvar på svaga nivåer, medan efterfrågan på ersättningsmarknaden har stabiliserats, med hög kampanjaktivitet, enligt Electrolux-chefen. Efterfrågan i Nordamerika har varit stabil hittills under året, understödd av en aggressiv prismiljö, trots en svag bostadsmarknad, enligt Electrolux.

"När vi blickar framåt, strävar vi efter att dra ytterligare fördel av den förenklade organisationen, fortsätta att genomföra våra ambitiösa kostnadsbesparingsmål och fokusera på våra huvudvarumärken för att stärka vår position i utvalda mellan- och premiumkategorier när
konsumentefterfrågan på våra huvudmarknader börjar återhämta sig. Detta är våra viktigaste prioriteringar för att fortsätta att återställa marginalerna och återgå till lönsam tillväxt", uppger vd Jonas Samuelsson i rapporten.

Electrolux upprepar att pris kommer att vara negativt på helåret, vilket även påverkar det andra halvåret.

"Dock förväntar vi oss att kampanjintensiteten i Nordamerika kommer att fortsätta att stabiliseras sekventiellt under året", uppger Samuelsson.

Åtgärder för att sänka kostnaderna väntas få betydande effekter under det andra halvåret.

Electrolux spår nu att man når kostnadsbesparingar om cirka 4 miljarder kronor för helåret. Tidigare var målet 4-5 miljarder.

Vill du vara först med köp- och säljråd, aktieanalyser och nyheter – följ oss på Messenger för utskick i realtid.

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev för att varje dag få de senaste aktietipsen, affärerna i våra aktieportföljer och nyheterna sammanfattade.

Dela med dig