Aktiespararna

Elefanten borde komma till rummet

Av Redaktionen
28 mars 20182 min lästid

Inom kort möts Volvos aktieägare på stämman i Göteborg.
Men storägaren Li Shufu väntas utebli.
– Vi och många med oss funderar på vad det är Geely vill, säger Aktiespararnas vd Joacim Olsson till SvD Näringsliv.

Klockan 15.00 på onsdag samlar AB Volvo sina aktieägare till årsstämman i Göteborgs konserthus.

Men lastbilsjättens nye storägare, Li Shufu, ordförande i Kinesiska Geely, väntas utebli, erfar Svenska Dagbladet.

Det är något som Joacim Olsson, vd för Aktiespararna, beklagar.

– Jag tror att många aktieägare vill höra Geely ge någon form av avsiktsförklaring med sitt ägande i AB Volvo. Vi och många med oss funderar på vad det är Geely vill, säger Joacim Olsson till SvD Näringsliv.

Spektakulär affär

Geelys köp av Cevians post i AB Volvo hör till fjolårets mest spektakulära affärer. Köpesumman har inte bekräftats, men enligt medieuppgifter beräknas beloppet till omkring 30 miljarder.

Därmed blir Geely till den största ägaren kapitalmässigt och den nästa största röstmässigt.

Affären har ännu inte slutförts formellt, eftersom Geelys köp måste godkännas av kinesiska myndigheter. Men enligt SvD:s uppgiftslämnare väntas ett positivt avslut inom ett par månader.

Sedan Volvoaffären har Geely även köpt aktier i Volvos tyska konkurrent Daimler för 70 miljarder, vilket tvingade Volvos valberedning att plötsligt peta Håkan Samuelsson, vd för Geelys dotterbolag Volvo Cars, från styrelsen.

– Håkan Samuelsson är dotterbolagschef till en ägare som sitter med huvudägarposten i två av varandra konkurrerande företag, då är det inte lämpligt att han sitter i AB Volvos styrelse. Därför har vi valt att ändra vårt förslag inför stämman, förklarade Bengt Kjell, ordförande i Volvos valberedning, i SvD.

"Viktigt att respektera regelverket"

Joacim Olsson uppmanar Geely är leva upp till det ansvar som följer med att vara storägare i svenska börsbolag.

– Vi tycker det är viktigt att kinesiska bolag respekterar regelverket när det gäller ägarstyrningsfrågor i börsbolag. Svenska bolag ska också kunna investera i Kina på samma sätt som kinesiska bolag nu investerar i Europa och Sverige.

Dela med dig