Aktiespararna

Elgemyr: Olja är som rysk kaviar – inte för vanligt folk

Av Redaktionen
6 december 20184 min lästid

Denna krönika framgår ur Aktiespararen nummer 11–12 2018.

Hur hänger mordet på saudiske journalisten Jamal Khashoggi samman med oljepriset? Och varför går börsen inte upp när oljepriset faller? Det är en märklig värld men det finns trådar under ytan som knyter allt samman.

Det var avsikten att Saudi skulle privatisera delar av landets oljebolag Aramco under 2018, men förväntningarna på värderingen var alldeles för höga så detta har skjutits på okänd framtid. Saudi verkar ha hållit oljepriset under armarna men när denna plan försköts så försvann det uppenbara skälet för Saudi att hålla priset uppe.

Det senaste året har i stället oro för brist på olja varit den främsta anledningen till att den amerikanska WTI-oljan toppade kring 75 USD per fat. Men när handelskriget tog fart började marknaden prisa in en lägre ekonomisk tillväxt och det finns ett starkt samband mellan BNP och oljepris.

Men den riktiga sättningen kom efter att Saudis ledning tagits på bar gärning för att ha mördat Khashoggi på Saudis konsulat i Turkiet. Eller bar gärning. Det är inte precis massmedia som har avslöjat detta. I stället är det Turkiets president Erdogan som i bit efter bit avslöjar sanningen och skjuter både Saudi och dess allierade president Trump framför sig.

Anledningen. Ja inte är det för att Erdogan skulle vara ett sanningsvittne. Det var Turkiet som släppte på kranarna för flyktinginvandringen från Syrien i syfte att sätta press på EU. Det är samma Turkiet som i dag satt en enorm press på Saudis kungahus och på president Trump. Syftet?

Antagligen pengar. Turkiet brottas med en akut förtroendekris på kapitalmarknaden och dess närmaste allierade Qatar har hittills bara lovat ställa upp med 10 procent av de 115 miljarder USD som snart förfaller till betalning och som måste ersättas med nya lån.

Saudi har med sina enorma resurser varit en garant för olje­priset de senaste decennierna och har stängt kranarna när priset fallit för mycket och öppnat kranarna när priset stigit för mycket. Men nu vacklar kunga­familjen Al Saud inför trycket från den internationella opinionen. Turkiet har släppt telefonavlyssning som binder brodern till kronprinsen Mohammed bin Salman till mordet.

Den saudiska familjen Al ash-Sheikh som är nummer två i ordningen i Saudi och som ansvarar för religionen medan Al Saud ansvarar för politiken, kan inte vara allt för nöjd med skötseln. För att inte tala om den illegala oppositionen…

En kris i Saudiarabien skulle allvarligt skada oljemarknaden. En marknad som redan är i gungning. I Kanada noteras den lokala oljan vid 16 USD per fat då man hela tiden får avslag för att bygga nya pipe­lines. Så nedsidan kan också vara längre än man tror. Å andra sidan kommer Ryssland någonstans att ingripa eftersom ett för lågt oljepris får landet bankrutt.

Många tror reflexmässigt att ett fallande oljepris är bra för världsekonomin och därmed bra för börserna. Men börserna styrs inte i första hand av världsekonomin utan av tillgången till kapital. Kapital kan skapas via krediter såsom bankerna och framför allt centralbankerna tillför kapital till marknaderna.

Eller så skapas det via handel som i någon mening ökar cirkulationen av kapital. Olje­länderna får hela tiden betalt i likvida medel för sin försäljning av olja. Minskar detta måste de snabbt frigöra medel genom att sälja

Det enda landet som ökat sina köp av amerikanska obligationer under finanskrisen och oljekrisen är Saudiarabien. En tillfällighet? Knappast. Bandet mellan Saudi och president Trump är nog större än de flesta tror … Olja är precis som rysk kaviar en vara för politiker, inte för vanligt folk.

FAKTA

Pressade oljetoppar träffas i Wien I dag träffas oljekartellen Opec i Wien i Österrike på organisationens 175:e möte sedan den bildades 1960. De fallande oljepriserna och och beskedet att Qatar lämna kartellen, på grund av konflikten med Saudiarabien, gör att sammanslutningen befinner sig under stor press, rapporterar Di.se.

Dela med dig