Aktiespararna

Emotionellt avsked från kursraketen

Av Carl-Henrik Söderberg och Christoffer Ahnemark
28 december 20176 min lästid

Summering av 2017: Årets bästa och sämsta affärer

Med en handelsdag kvar på 2017 är det dags att summera årets affärer. Utvecklingen för portföljen kan per i dag (28 december) summeras till totalt +9,2 procent.

Återblick helåret 2017

År 2017 var på många sätt och vis ett extraordinärt år.

Med stora penningpolitiska stimulanser, begynnande synkroniserade tillväxttendenser i världsekonomin, god vinstutveckling för en rad börsbolag samt en rekordlåg volatilitet var spelplanen på aktiemarknaden annorlunda jämfört med många andra år.

I början på året hade vi en mycket försiktig hållning till börsen. Kassaandelen var medvetet stor och portföljen innehöll till övervägande del defensiva instrument.

Bakom denna strategi fanns flera faktorer som galopperande global skuldsättning, stigande geopolitiska risker samt höga värderingar inom flera sektorer.

Men vår främsta rädsla i början på 2017 var nog ändå att vi – enligt alla vedertagna variabler - befinner oss sent i börs- och konjunkturcykeln.

Att vi befinner oss sent i cykeln innebär naturligtvis inte att en krasch väntar under morgondagen. Men det ökar däremot risken för att en helt vanlig cyklisk nedgång i ekonomin riskerar att förstärkas av skulduppbyggnaden som ägt rum sedan finanskrisen.

När skuldtillväxten överstiger expansionstakten i den reala ekonomin är nämligen tillväxten byggd på mycket skakiga fundament – och det är precis det som vi har erfarit under decennier i västvärlden.

Tids nog justeras emellertid alltid obalanser. Men denna justering sker sällan utan tumult.

Portföljen

Den nya spelplanen på kapitalmarknaden krävde stor flexibilitet under året. Vi justerade vår placeringsstrategi efterhand och arbetade succesivt ned kassaandelen efter sommarens sättning på börsen. Mer cyklisk orienterad aktieexponering togs även in när vi insåg att en ny fas av global reflation stod vid dörren.

Överlag har aktievalen varit framgångsrika, vilket topp 3-innehaven i portföljen just nu vittnar om. Tomra, Loomis och Indutrade har presterat precis som önskat och bolagen har bidragit stort till portföljen tack vare den genomtänkta size:n.

Electrolux utvecklades också mycket väl – men storleken var dessvärre inte så stor på den placeringen. Andra bra affärer har varit Getinge och H&M.

Vi har även tagit en hel del smällar och periodvis haft mycket jobbiga tider i portföljen.

Tajmningen blev till exempel helt fel i gruvbolaget Semafo som presterat otroligt svagt. Andra dåliga affärer har varit i guld-ETF:n, STG och Railcare.

Topp 3 realiserade affärer

  1. Electrolux : +34%
  2. Tomra Systems: +30%
  3. Getinge : +15%

Botten 3 realiserade affärer

  1. Semafo : -33%
  2. Guld-ETF: -9%
  3. STG: -8%

Nu över till årets sista förändringar i portföljen...

Tomra Systems

  • Vi väljer att sälja hela innehavet i norska återvinningsbolaget Tomra Systems på 129,50 kr
  • Aktien har utvecklats fantastiskt och har varit en favorit i Korta Portföljen under 2017
  • Att sälja aktien är emotionellt utmanande för oss – vi både gillar och tror på bolaget
  • Den tidigare riktkursen på 120 kronor är uppfylld sedan länge och den nya riktkursen på 135 kronor är återigen inom räckhåll
  • Försäljningen är i grund och botten en värderingsfråga: multiplarna har expanderat kraftigt
  • Kursen har på så vis sprungit ifrån "fundamenta"
  • Baserat på rullande 12-månader handlas aktien till ett p/e-tal på 30x
  • Skuldjusterade mått som EV/EBIT och EV/SALES är uppe i 21x respektive 2,8x
  • Värderingsnivåerna indikerar att bolaget har blivit en favorit på norska börsen
  • Samtidigt finns det få renodlade case mot just återvinning och resurseffektivitet på den nordiska börsen och vi förstår därför marknadens prissättning av bolaget
  • Resultatmässigt har dock inte 2017 varit något kanonår för Tomra, vilket indikerar att mycket av prissättningen är av framåtblickande och av flödesdriven karaktär
  • Situationen höjer riskbilden i aktien – även om kursen tycks stiga på såväl ”dåliga” som ”bra” kvartalsrapporter, finns risken för att aktien retirerar tillbaka till ”verkligheten”
  • Bolaget har även flaggat för att Q4 17 och Q1 18 blir något svagare på grund av ökade kostnader förknippade med expansionen i Australien
  • Dessa satsningar är av långsiktig karaktär och är i grunden positivt för tillväxtcaset
  • Men det återstår att se om marknaden är helt förberedd på pressade marginaler och vinst i det korta perspektivet
  • Aktien åker in på bevakningslistan och försäljningslikviden hamnar i kassan
  • Avkastningen på investeringen kan summeras till totalt 30 procent plus utdelning

Vi ser med tillförsikt fram emot 2018 och önskar alla våra läsare ett gott nytt år!

Vår förhoppning är att ni vill och kan följa Korta Portföljen under nästa år också!

Bästa hälsningar,

Christoffer & Carl-Henrik

Om den kortsiktiga portföljen

Aktiespararens kortsiktiga portfölj förvaltas av Aktiespararnas två analytiker Carl-Henrik Söderberg och Christoffer Ahnemark.

Syftet med portföljen är att ge inspiration till spännande börsaffärer för våra medlemmar. Placeringshorisonten är vanligen en till sex månader, men horisonten kan variera från fall till fall. Målet med portföljen är främst att generera alpha (riskjusterad överavkastning gentemot jämförelseindex).

Investeringsmandatet är brett i portföljen, vilket innebär att analytikerna får använda sig av en rad finansiella instrument för att öka den potentiella uppsidan eller minimera nedsidan i portföljen. I huvudsak sker dock placeringarna i bolag och andra instrument som har analyserats i tidningen Aktiespararen.

Dela med dig