Aktiespararna

En besvikelse - nu kan styrräntan toppa på 4%

Av Eric Emanuelsson
14 juni 20233 min lästid
Inflationstakten, uppmätt som KPIF, landar på 6,7% i maj för Sverige. Det var något mindre än det väntade 6,6%. Men det är samtidigt en rejäl nedgång jämfört med månaden innan, då samma siffra låg på 7,6%.

Inflationen fortsätter att sjunka i Sverige.

Enligt måttet KPIF, som inte påverkas av ändrade räntesatser på hushållens bolån, landade maj-siffran på 6,7%. Det är en nedgång jämfört med april då motsvarande siffra var 7,6%.

Samtidigt låg förhandstipsen på 6,7% av experterna. Riksbankens egen prognos var dock 7,1%.

Underliggande inflationen högre än väntat

Den underliggande inflationen, det vill säga KPIF exklusive energi, landade på 8,2% i maj, vilket också var en minskning jämfört med april då samma siffra var 8,2%.

Nedgången var dock lägre än Infronts estimatsammanställning, som visade att siffran skulle landa på 7,9%. Riksbankens egen prognos låg på 8,1%, vilket därmed också var lägre än den siffran som kom in.

SCB skriver i sitt pressmeddelande att livsmedelspriserna sjönk med 0,4 procent i maj och elpriserna sjönk med 11,1 procent.

Samtidigt ökade priserna för många varor och tjänster, såsom hotellövernattning, restaurangbesök, rekreationstjänster och kläder.

Därutöver höjdes priserna för varor och tjänster inom rekreation och kultur, där det främst var övriga fritidsvaror och paketresor som bidrog till uppgången.

Aktiespararnas analytiker, Robert Andersson, kommenterar beskedet:

Det är beklagligt att inflationen återigen överraskar på ovansidan. Inflationstakten faller visserligen tillbaka men att kärninflationen fortsatt noterar 8,2% är oroande. Redan innan inflationsbeskedet handlade marknaden sannolikheten för en räntehöjning till 94%. Det lär inte sjunka nu när överraskningen var klart över både analytikernas och Riksbankens förväntningar.

De flesta marknadsaktörer har väntat sig att detta ska vara den sista räntehöjningen men det är inte osannolikt att flertalet analyshus kommer pensla in ytterligare en räntehöjning efter denna besvikelse. Det skulle innebära att styrräntan kan toppa på 4%, vilket vi bedömer kan vara en nödvändighet om inflationen fortsätter att komma in för högt.

Vad som snart blir en fördel för Riksbanken är att många andra centralbanker mycket snart har höjt färdigt vilket innebär att varje ny räntehöjning bidrar till en ökande ränteskillnad, vilket borde avspeglas i valutakursen. Om kronan kan lämna sitt rekordsvaga territorium och börja stärkas något så bidrar det med betydande hjälp åt Riksbanken i inflationsbekämpningen.

Efter dagens siffra skruvar vi upp vår ränteförväntan något vilket borde i första hand påverka räntekänsliga bolag och tillväxtvärderade aktier. Vilka som kan gynnas av överraskningen är i första hand exempelvis storbankerna.

Makroanalyser

Dela med dig