Aktiespararna
Annons

En investerares guide till ekonomiska data

Av Fisher Investments Norden
23 juli 202010 min lästid
Sedan Europa och USA började stänga ner sina ekonomier för att förhindra spridningen av covid-19 har finanspressen fokuserat på ekonomiska data som mäter konsekvenserna av dessa åtgärder. Siffrorna har varit enorma och innefattat nedgångar och återhämtningar av historiska mått.

Många analytiker varnar för att BNP-siffrorna under det andra kvartalet kan bli extremt negativa för att sedan förbättras under tredje kvartalet i takt med att ekonomier öppnar upp igen. Eftersom stora siffror och extrema svängningar kan vara skrämmande tänkte vi att det kan vara bra för investerare att få mer information om vad diverse ekonomiska data faktiskt mäter och vad siffrorna betyder.

De viktigaste ekonomiska indikatorerna i de flesta länder rör detaljhandeln och industriproduktionen. Siffrorna för detaljhandeln mäter hur mycket människor spenderar i butiker och online varje månad. Vissa länder inkluderar restauranger, medan andra utelämnar matrelaterade tjänster. Vissa rapporterar mängden sålda varor för att kunna justera för inflation och diskontering, medan andra rapporterar de sålda varornas värde. Vissa rapporterar både och. I många länder erbjuder privata aktörer något snabbare, om än mindre omfattande, försäljningssiffror. I Storbritannien gör exempelvis British Retailer Consortium undersökningar med ett mindre antal företag än landets statistiska centralbyrå och offentliggör sina data en vecka tidigare än de officiella siffrorna. Barclaycard tillhandahåller sina egna siffror, en ungefärlig uppskattning baserat på bankkortstransaktioner. Andra mäter antalet kunder som handlar. Siffrorna för industriproduktionen ger i allmänhet en bild av mängden varor som produceras av tung industri. Detta inkluderar tillverkningsproduktion samt energi, vatten och gruvdrift. Många länder, som Tyskland, offentliggör också orderingången för fabriker, vilket många kommentatorer anser vara en ledande indikator för fabriksproduktionen. Man kan säga att dagens orderingång är morgondagens produktion.

En annan viktig månadsrapport för bransch- och nyhetskommentatorer är inköpschefsindex (PMI). Det är en undersökning som mäter hur många företag som rapporterar ökad aktivitet. Ett värde över 50 innebär att mer än hälften av alla företag expanderar, vilket tolkas som en indikation på en växande ekonomi av de som tillhandahåller undersökningen (IHS Markit och America’s Institute for Supply Management är två av de mest kända). Länder har i allmänhet inköpschefsindex (PMI) i tre kategorier: tillverkning, tjänster och en sammansättning av dessa två (vissa länder gör också mätningar för byggbranschen). Varje inköpschefsindex består av flera kategorier, bland annat orderingång, anställning och priser som betalas till leverantörer. Av dessa anser vi att orderingångar är mest framåtblickande – i likhet med orderingången för fabriker. Det sammansatta inköpschefsindexet mäter dock bara faktisk produktion. Inköpschefsindex är den mest regelbundna månadsindikatorn, så de är således populära. Den ”blixtuppskattning” som IHS Markit tar fram för ett flertal stora ekonomier släpps vanligtvis den tredje veckan varje månad. Det slutgiltiga inköpschefsindexet för tillverkning publiceras vanligtvis den första dagen efterföljande månad, och sammansatta index som innefattar tjänster offentliggörs vanligtvis två dagar senare. Vi anser att dessa indikatorer är användbara men det är viktigt att komma ihåg att de inte mäter hur mycket ekonomin i ett visst land växte – utan bara hur utbredd tillväxten var.

En annan datakategori vi följer, och som fått mycket uppmärksamhet bland experter, är högfrekventa indikatorer och indikatorer i realtid som presenteras dagligen eller veckovis. Många ser dessa som ett bättre sätt att utvärdera den föränderliga inverkan covid-19 har på ekonomin. Dessa inkluderar dagliga uppgifter om trafik, kommersiella flyg, kreditkortsköp, restaurangbokningar online och liknande. Även om denna information kan vara intressant anser vi att den är mest praktisk för investerare som försöker bedöma marknadens sentiment och allmänna ekonomiska förväntningar.

De flesta ekonomiska datakällor nämner förändringstakten i sina rubriker – det vill säga den ökning eller minskning i procent som skett under en viss period. Det finns fyra huvudsakliga typer – månad för månad, kvartal för kvartal, år för år och på årsbasis. Månad för månad utgör den procentuella förändringen mellan den aktuella månaden och föregående månad. Vanligtvis inkluderas också vad statistiker kallar en säsongsjustering, som tar hänsyn till väder och helgdagar. På så sätt blir resultaten inte missvisande när månader innehåller stora ökningar eller minskningar på grund av yttre faktorer – exempelvis en kraftig ökning under julhandeln i december. De flesta sammanställningar av detaljhandelsförsäljning och industriproduktion använder säsongsjusteringar. Kvartal för kvartal – den procentuella förändringen mellan det aktuella kvartalet och föregående kvartal – innehåller också säsongsjusteringar. De används vanligtvis för att mäta BNP. År för år beskriver den procentuella förändringen mellan den aktuella månaden eller det aktuella kvartalet och samma period ett år tidigare. Detta används när säsongsjusteringar inte finns tillgängliga. Det här måttet innehåller vanligtvis mindre variation från månad till månad, vilket vissa kommentatorer föredrar eftersom det kan synliggöra trender. Men enligt vårt synsätt blir detta alltför bakåtblickande, vilket kan leda till att aktuella händelser hamnar i skymundan. Slutligen har vi förändringstakt på årsbasis – den tillväxt som äger rum under ett helt år om tillväxttakten kvartal för kvartal (eller månad för månad) håller i sig under hela året. USA och Japan rapporterar BNP på detta sätt, medan de flesta europeiska länder och Storbritannien använder kvartal för kvartal och år för år. Se till att du använder jämförbara mått på förändringstakt när du utvärderar data från flera källor. Om du till exempel blandar amerikansk BNP på årsbasis med BNP-data kvartal för kvartal i euroområdet kan det leda till felaktiga slutsatser.

Här följer några saker vi tycker är viktiga att ta hänsyn till under de kommande månaderna. Stora svängningar, inklusive nedgångar, kan inträffa även framöver. Vi räknar kallt med att kvartalsdata för perioden april till juni kommer att vara katastrofala – kanske till och med de värsta siffrorna någonsin för BNP. Många analytiker som vi följer förväntar sig exempelvis att USA:s BNP kommer att minska med mer än 25 procent på årsbasis. Men det är viktigt att komma ihåg att dessa uppgifter är just på årsbasis. Ett fall av denna magnitud är utan tvekan enormt, men det betyder inte att USA:s produktion är en fjärdedel mindre. På samma sätt kan du förvänta dig att se stora återhämtningar när ekonomierna öppnas igen. Vi ser redan detta i rapporter om flygtrafik, detaljhandel och andra branscher. Dessa stora återhämtningar bygger på uträkningsmetoden mer än något annat. Att jämföra en period med relativ öppenhet med helt stängda förhållanden som i april är sannolikt vad som ligger bakom detta. Det betyder inte att världsekonomin blomstrar – utan snarare att en återhämtning har påbörjats från en låg utgångspunkt. Vissa experter ser nedgångens omfattning och/eller den låga utgångspunkt vi nämnde tidigare som en anledning till pessimism kring framtiden eller marknadsläget. Men detta handlar om historiska data – och de kan inte förutsäga framtida data. De säger heller inte mycket om aktier, som vi anser fokuserar på ekonomiska förhållanden 3 till 30 månader framåt i tiden. I slutändan bygger detta – och framtida ekonomiska data – i stor utsträckning på de framsteg som görs med att öppna upp världens ekonomier igen.


Fisher Investments Norden är en handelsbeteckning som används i Sverige av Fisher Investments Luxembourg, Sàrl, (”Fisher Investments Norden”). Fisher Investments Luxembourg, Sàrl är ett privat aktiebolag, bildat i Luxemburg (bolagsnummer: B228486), som står under tillsyn av Commission de Surveillance du Secteur Financier (”CSSF”), och har sitt huvudkontor på K2 Building, Forte 1, 2a rue Albert Borschette, Third Floor, L-1246 Luxemburg.

Detta dokument utgör Fisher Investments Nordens allmänna uppfattningar och ska inte betraktas som personlig investeringsrådgivning, skatterådgivning, eller en återspegling av kundernas resultat. Det finns inga garantier för att Fisher Investments Norden ska fortsätta ha dessa uppfattningar, och de kan komma att ändras när som helst baserat på nya uppgifter, analyser eller överväganden. Ingenting häri är avsett att utgöra en rekommendation eller marknadsprognos. Avsikten är snarare att tydliggöra en poäng. Nuvarande och framtida marknader kan skilja sig avsevärt från de som beskrivs häri. Dessutom ges inga garantier vad gäller tillförlitligheten hos antaganden som görs i materialets illustrationer. Investeringar på finansmarknaderna innebär en risk för förlust, och det finns ingen garanti för att hela eller delar av det investerade kapitalet kommer att återbetalas. Tidigare resultat utgör ingen garanti för eller tillförlitlig indikation på framtida resultat. Investeringarnas värde och genererade inkomster kommer att variera med globala finansmarknader och internationella valutakurser.

Dela med dig